Ministar unutrašnjih poslova

Lukač: Teško je povjerovati da se islamisti u BiH vraćaju sa željom za mirom

  • 20.12.2019. 10:26

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da povratnici sa sirijskog i iračkog ratišta iz redova islamista predstavljaju izazov ne samo za Srpsku ili BiH, već i Evropu, jer je teško povjerovati da se oni koji su na strana ratišta otišli iz radikalnih vjerskih uvjerenja, vraćaju u BiH sa željom za mirom i suživotom.

Lukač je izjavio da je prijetnja od terorističkog akta, kao jedan od bezbjednosnih izazova, možda i najveća potencijalna prijetnja za svaku zemlju, pa tako i Republiku Srpsku i BiH.

On je za portal banjaluka.netistakao da MUP Srpske zato čini sve da se bezbjednosni problemi preduprijede i da reaguje, samostalno ili u saradnji sa drugim bezbjednosnim agencijama u BiH i regionu, na svaku informaciju koja ukazuje na terorističku prijetnju.

Govoreći o migrantskoj krizi, Lukač je podsjetio da je ranije još ocijenio da BiH nije spremna za bilo kakvo zadržavanje migranata i da jedino što se u tom slučaju može uraditi jeste da oni budu propraćeni kroz ovu teritoriju.

– Sve što se događa protekle tri godine, potvrdilo je moje tvrdnje. Svjedoci smo da su u rješavanju problema migranata i posljedica migrantske krize potpuno zakazale institucije BiH u čijoj su isključivo nadležnosti pitanja migranata i stranaca – naveo je Lukač.

Prema njegovim riječima, građani Republike Srpske, ali i Federacije BiH, već trpe posljedice migrantske krize i prihvatne centre niko ne želi u blizini svojih naselja.

– Ono što mene kao ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske brine jeste to što smo imali više slučajeva “skrivenih identiteta” migranata. Takvi ljudi predstavljaju veliku opasnost ako se zadrže u BiH i zato je neophodan ozbiljan pristup svih institucija u rješavanju migrantske krize u zemlji – rekao je Lukač.

Lukač je bezbjednosnu situaciju u Srpskoj ocijenio kao dobru, navodeći da je u odnosu na prošlu godinu smanjen broj krivičnih djela za 5,5 odsto, da su povećani koeficijenti ukupne rasvijetljenosti i rasvijetljenosti krivičnih djela izvršenih od nepoznatih lica.

On je dodao da su pripadnici Policije Republike Srpske samo ove godine zaplijenili oko 1,1 kilogram heroina, skoro tri kilograma kokaina, 410 kilograma marihuane, te 4,5 kilograma hašiša, 9,3 kilograma amfetamina i još raznih drugih opojnih droga.

Lukač je rekao i da je pronađena jedna od možda najvećih i najsavremenijih laboratorija za proizvodnju skanka, iza koje se krila organizovana kriminalna grupa koja je djelovala na međunarodnom nivou.

Prema njegovim riječima, u oblasti bezbjednosti saobraćaja, smanjen je broj saobraćajnih nezgoda za 2,3 odsto, dok je broj smrtno stradalih lica (101) manji za šest lica u odnosu na isti period 2018. godine.

Lukač je istakao i da je MUP Srpske u posljednjih pet godina značajno popravio svoju starosnu strukturu uvođenjem u policijsku službu oko 1.000 mladih policajaca što je, pored nastavka ulaganja u opremanje policije, jedan od strateških ciljeva.

– Jako značajna stvar ove godine za sve nas u MUP Republike Srpske bilo je povećanje plate policajca sa srednjom i višom stručnom spremom za 10 odsto, kao i izmjene zakona kojim je omogućeno da policijski službenici idu u penziju pod povoljnijim uslovima, odnosno da policija ide u penziju sa obračunatim petogodišnjim najpovoljnijim prosjekom plate – rekao je Lukač.

On je rekao i da je MUP Srpske prvi put u svojoj istoriji dobio Žandarmeriju, da je na prostoru bivše kasarne u Zalužanima MUP formirao Centar za obuku u okviru kojeg je izvršena sanacija, adaptacija i rekonstrukcija 11 postojećih objekata, izgrađeni su novi objekti, izgrađeno je savremeno strelište sa pratećim objektom i infrastrukturom, izgrađena su dva objekta za Helikopterski servis Srpske.

– Izvršena je adaptacija i rekonstrukcija objekta za smještaj konja i službenih pasa, izgrađeni su novi sportski tereni, novi poligoni za obuku, sportska dvorana za borilačke vještine i savremena teretana. Postavljen je novi savremeni sistem video-nadzora, kao i nova ograda oko kompleksa, novi vodovod, kanalizacija, toplovod i saobraćajnice, sanirana je elektromreža i trafostanica – naveo je Lukač.