Ministar unutrašnjih poslova

Lukač: Smanjen priliv migranata

  • 27.10.2020. 19:03

Migrantska kriza nije zaobišla Prijedor, Novi Grad i Kozarsku Dubicu. Ipak situacija je znatno bolja poručio je ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač tokom posjete ovim mjestima. U Novom Gradu imali su najviše problema. 

Za sada priliv migranata je smanjen ali policija je i dalje zadužena za bezbjednost na međuentitetskoj liniji. Trenutnim stanjem zadovoljni su i u Novom Gradu.

"Moram da konstatujem da se dolaskom hladnijih dana umanjio se i priliv migranata vidimo da njihovo kretanje zavisi i od vremenskih prilika, kao i u Novom Gradu i u cijeloj Republici Srpskoj policija je prisutna i reguje na pojavu migranata na bilo kom mjestu", kaže ministar Lukač.

"Ono što opterećava situaciju jeste pojava migranata, u posljednje vrijeme nemamo esklaciju kao što je to bilo prije mjesec i po dana tako da možemo reći da je stanje bezbjednosti je jako dobro", kaže Miroslav Drljača, načelnik opštine Novi Grad.

Muku s migrantima mučila je i Kozarska Dubica. Nedavno je došlo i do međusobne tuče migranata koja je za epilog imala nekoliko provrijeđenih lica. Upravao zato pristustvo policije bilo je pojačano u ovoj opštini. Riječ je i o pograničnom području  pa često ima pokušaja da se preko Une i Save migranti žele da domognu Hrvatske. Ipak situacija je pod kontrolom rečeno je nakon sastanka ministra i načelnika ove opštine. 

"Nije bilo kampova koji bi mogli da prave problem i zadržavanja migranata u nekom većem obimu, ali svakako da građani reguju tamo gdje se pojave veće grupe, obavijeste policija a policija stavi to pod kontrolu", kaže ministar Lukač.

"Što se tiče te saradnje opštinske vlasti i policijskih struktura je do sada bila na zavidnom nivou i mi ćemo i u budućnosti pružati logistiku našoj policiiii koja j temelj bezbjednosti u Republici Srpskoj", kaže Radenko Reljić, načelnik opštine Kozarska Dubica.

U Prijedoru nije bilo veće eskalacije po pitanju migranata. Zabilježeno je nekoliko krivičnih djela ali im je prijedorska policija stala u kraj. 

"Vi znate da smo imali na područjima Krupa na Uni i Novi Grad situaciju da su migranti bili u blizinii međuentiteske linije  da je došlo do određenog uznemirenja građana međutim angažmanom Policijske uprave Prijedor i MUP-a na tom području u potpunosti je ostvaren posao policije", kaže Sretoja Vujanović, načelnik PU Prijedor.

Stanje bezbjednosti u ovim lokalnim zajednicama je na zadovoljavajućem nivou. A to bi trebalo da bude još bolje jer je u toku i sprovođenje video nadzora. Na taj način više će se doprinijeti i prevenciji kriičnih djela a istrage će biti jednostavnije.

Тагови: