Ministar unutrašnjih poslova

Lukač: Smanjen priliv migranata

  • 27.10.2020. 13:43

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je danas u Novom Gradu da je u ovoj lokalnoj zajednici u jednom trenutku bila izražena migrantska kriza, ali da to više nije tako.


"Na međuentitetskoj liniji, na kojoj je naša policija i koja se kontroliše, nije izražena migrantska kriza. Dolaskom hladnijih dana smanjio se i priliv migranata", rekao je Lukač novinarima nakon sastanka sa načelnikom Novog Grada Miroslavom Drljačom.

On je naveo da je takva situacija i na čitavoj teritoriji Republike Srpske, odnosno da su vremenske prilike uticale na kretanje migranata.

"Kao i u Novom Gradu, tako i u čitavoj Republici Srpskoj, policija je prisutna i reaguje na pojavu migranata tako da ih stavi pod kontrolu i proprati da ne mogu napraviti krivična djela i ugroziti građane Srpske", naveo je Lukač.

Lukač je istakao da se saradnja MUP-a i opštine Novi Grad ogleda i u tome da su ranije potpisani sporazumi o sprovođenju video-nadzora, koji je u funkciji.

"U zadnje vrijeme smo proširili taj sporazum gdje ćemo u narednom periodu instalirati nove kamere za video-nadzor, za kontrolu svih bitnih raskrsnica, puteva, objekata da bi po principu `pametnih gradova`, kao što se radi u evropskim i svjetskim gradovima, držali situaciju pod kontrolom, spriječili činjenje bilo kakvih krivičnih djela", rekao je Lukač.

On je naglasio da će kamere biti instalirane isključivo na javnim površinama i da ni na koji način neće biti ugrožena privatnost privatnih lica ili njihove imovine.

Lukač je ukazao i da video-nadzor pomaže da se kontroliše kretanje i vode istrage o počinjenim krivičnim djelima.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je da je stanje bezbjednosti na području ove opštine izuzetno povoljno, te da je u odnosu na prethodni period manje izražen problem migrantske krize.

"Vjerujem da će povoljno bezbjednosno stanje biti zadržano i u narednom periodu, te biti unaprijeđeno u smislu realizacije projekata signalizacije na saobraćajnicama i proširenja prijekta sistema video-nadzora, koji je opština otpočela prije nekoliko godina", rekao je Drljača.

Drljača je rekao da opština Novi Grad ima izuzetno dobru saradnju sa Policijskom stanicom Novi Grad, Policijskom upravom Prijedor i MUP-om Srpske.

Lukač je prije sastanka sa Drljačom posjetio Policijsku stanicu Novi Grad. 

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.