Lukač: Gotovo svi teroristički akti u Evropi, pa i svijetu, imaju neku vezu sa BiH

  • 02.08.2020. 21:36

Gostujući u emisiji Direktno na ATV, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač poručio je da skoro svi teroristički akti u Evropi i svijetu imaju neku vezu sa BiH.

“Korijeni terorizma vezani za BiH sežu unazad mnogo godina. Naročito kada su u toku ratnih dejstava oformila i pojavila grupa džihadista formirana na teritoriji FBiH uz pomoć političkog Sarajeva. Oni su doveli džihad-ratnike koji su oformili odred El mudžahid koji je napravio stravične zločine nad Srbima. To su bili korijeni radikalnog islama u BiH. Znamo da su nakon završetka ratnih dejstavau BiH, upravo uz pomoć muslimanske vlasti tog vremena, dobili pasoše, lične karte, formirali porodice i ostali u BiH. Ali su posijali sjeme radikalnog islama koji i danas živi u BiH”, rekao je Lukač.

“Mi danas imamo desetine paradžemata koji su uglavnom formirani iz tog jezgra u kojem su ljudi napravili jedan novi vjerski pravac u BiH a to je vehabizam. Sve i jedan teroristički akt u BiH upravo se desio od strane vehabija. Skoro svi teroristički akti koji su se desili na tlu Evrope, pa čak i na svjetskom nivou imaju veze sa BiH. Da li su ti izvršioci samih krivičnih dijela bili prisutni u BiH u toku rata ili poslije rata ili su imali kontakte sa ljudima u BiH upravo kroz ove paradžemate, ili su koristili oružje i municiju, eksploziv za izvršenje terorističkih akata na tlu Evrope, a da su imali veze sa BiH. Neka poveznica postoji sa najvećim brojem izvršenih terorističkih djela na tlu Evrope sa BiH i to je poražavajuće za BiH. Nemoguće je da ne budemo na udaru svjetskih policijskih agencija i svih onih koji se bave problemom terorizma u čitavom svijetu i da ne budemo prepoznati kao utočište potencijalnih terorista”, poručio je ministar Lukač.

Teroristi koji su srušili kule bliznakinje u Njujorku su bili pripadnici odreda El mudžahid, bili su u BiH, a bili su direktni izvršioci tog napada.

BiH na državnom nivou nije radila mnogo na sprečavanju širenja vehabijskog pokreta i paradžemata. Oni danas žive rade svoj posao i dalje, na suptilniji način, ali čekaju pogodan trenutak. Razvijaju infrastrukturu.

“MUP Srpske je odlučio da napravi upravu za borbu protiv terorizma. Trenutno jedino MUP Republike Srpske ima takav koncept borbe protiv terorizma u BiH. Za sve ove godine Uprava je došla do mnogo podataka. Na osnovu naših podataka preduzete su određene akcije za kontrolu i hapšenje terorista na tlu Evrope. Na takav način mi u Republici Srpskoj držimo situaciju pod kontrolom“, rekao je Lukač.

Ministar je podsjetio i da uvijek imamo usamljenih pojedinaca koji mogu da izvrše teroristički napad i naveo primjer napada na policijsku stanicu u Zvorniku, napad na vojnike u Rajlovcu i druge.

Тагови: