Oko 4.500 policajaca sa srednjom i višom stručnom spremom

Lukač: Primanja policijskih službenika trebalo bi da budu povećana za 110 KM VIDEO

15:01, 27.02.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je danas Srni da bi primanja policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Srpske sa srednjom i višom stručnom spremom trebalo da budu povećana za oko 110 KM.

Lukač je istakao da je na današnjoj sjednici Vlade Srpske usvojena informacija o potrebi povećanja naknade za uslove rada policijskim službenicima sa srednjom i višom stručnom spremom u visini od deset odsto od prosječne plate u MUP-u Republike Srpske. 

"Prijedlog je da povećamo plate za iznos od deset odsto prosječne plate u MUP-u i to bi trebalo da bude za oko 110 KM više. Dakle, pomenute kategorije policijskih službenika će dobiti povećanje za 110 KM", pojasnio je Lukač. 

Prema njegovim riječima, ova mjera se odnosi na oko 4.500 policijskih službenika. 

Ministar unutrašnjih poslova je istakao da je neophodno izmjeniti Zakon o platama u MUP-u i da će vjerovatno po hitnom postupku uputiti izmjene zakona u Narodnu skupštinu Republike Srpske kako bi ih poslanici razmotrili na nekoj od narednih sjednica. 

"Nadam se da neće biti onih koji će biti protiv toga da naši policajci, koji jesu možda i najlošije plaćeni u regionu, poprave svoj status kada je riječ o platama", rekao je Lukač. 

Prema podacima MUP-a Srpske, prosječna plate policijskih službenika sa srednjom stručnom spremom iznosi 833 KM, dok njihove kolege sa višom stručnom spremom imaju nešto veće zarade.

MUP Srpske predložio je povećanje naknade u skladu sa strateškim ciljevima koji podrazumijevaju poboljšanje standarda policijskih službenika.