Nema toga ko će biti sakriven

Lukač: Anketni odbor zloupotrijebljen, zaključci politički

  • 03.07.2018. 07:08

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da je rad Anketnog odbora otišao u smjeru koji nije primjeren ni tom odboru niti Narodnoj skupštini, da je zloupotrebljen, a da su zaključci politički.

On je rekao da je u Anketni odbor, na insistiranje Branislava Borenovića, doveden čovjek koji ne nije mogao da radi u tom odboru, jer je suspendovan iz MUP-a zbog zdravstvenih problema, protiv kojeg je podignuta i potvrđena optužnica za teško krivično djelo - pokušaj ubistva Dalibora Ivanića načelnika Policijske uprave Prijedor. 

"To nigdje u svijetu nije zabilježeno da jedan takav čovjek ispituje vrh MUP-a i tužioce. Ali vi ste ga namjerno doveli, iako sam rekao o kakvom čovjeku je riječ i ovdje u Skupštini i pred Anketnim odborom i da neću da odgovaram na njegova pitanja. Vama je odgovaralo da on bude u Odboru iz političkih razloga jer ste politički usmjeravali i rad odbora i ljude koji se okupljaju na trgu u Banjaluci i oca ubijenog mladića", istakao je Lukač. 

On je rekao da je osnovu mišljenja tog čovjeka Anketni odbor formirao mišljenje.

Još pročitajte: U Narodnoj skupštini RS večeras žestoka verbalna prepirka FOTO/VIDEO 

Lukač je upitao Borenovića da li je Anketni odbor utvrdio da je on kao ministar unutrašnjih poslova negdje pogriješio, ili direktor policije, ili načelnik uprave, i pozvao da ih odmah uhapse ako su pogriješili. 

Lukač je pozdravio odluku Okružnog tužilaštva Banjaluka, ukoliko je tačno da su 29. juna naredili sporovođenje istrage protiv NN lica, povodom ubistva Davida Dragičevića. 

Još pročitajte: Prijedlog vladajuće većine: Ne prihvatiti izvještaj Anketnog odbora

"Pozdravljam ako je to urađeno. To je trebalo uraditi tri dana nakon podnošenja našeg izvještaja, a mrcvare nas tri mjeseca, i porodicu Dragičević, i građane Srpske i sve nas zajedno. Pozivam da Tužilaštvo dostavi tu naredbu MUP-u i kaže šta da radimo. Bilo bi mi drago ako su saznali ko je počinilac toga", rekao je Lukač tokom rasprave u Narodnoj skupštini o izvještaju Anketnog odbora s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica u vezi sa slučajem stradanja Davida Dragičevića. 

On je rekao da će u tom slučaju MUP odmah privesti tu osobu i da nema toga ko će biti sakriven i koga će MUP zaštititi. 

"Pozivam Tužilaštvo da podigne optužnicu protiv mene i bilo kog policajca ukoliko ima veze sa ovim slučajem. Da nas zatvori odmah. I nek vode postupak protiv nas i dokažu ko je iz MUP-a nešto sakrio, prikrio ili šta uradio kao što ovdje čujemo u parlamentu i od blogera Slobodana Vaskovića", naglasio je Lukač. 

On je rekao da je MUP sve u vezi s istragom o slučaju "Dragičević" radio u dogovoru i po naredbi nadležnog tužilaštva. 

"Na toj konferenciji za novinare na koju se stalno pozivate rekli smo određene stvari koje smo uradili do tog trenutka i pročitajte izvještaj koji je otišao Tužilaštvu. Nigdje ne piše da je zades, već da je mladić na nepoznat način upao u Crkvinu", naveo je Lukač.