Reagovanje Milorada Kojića

Londonske deklaracije o ratnim zločinima štetne po Srbe

  • 11.07.2018. 14:56

Deklaracije o ratnim zločinima i nestalim licima štetne su po Srbe, stoga, nisu smjele biti potpisane u Londonu, a posebno je simptomatično što iza toga stoje Britanci, smatra direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.

"U zajedničkoj deklaraciji o ratnim zločinima i okvirnom planu rješavanja pitanja nestalih lica iz sukoba u bivšoj Jugoslaviji nema ništa što bi išlo u prilog Srbima", rekao je Kojić i istakao da pojedini dijelovi potpisanih dokumenata otvaraju mogućnost da srpski narod bude sankcionisan, a istorija predstavljana lažno. 

Komentarišući što je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, po ovlaštenju Predsjedništva BiH, juče potpisao četiri zajedničke dekleracije zemalja učesnica berlinskog procesa, Kojić je rekao da srpski predstavnici u zajedničkim institucijama ranije nisu smjeli dozvoliti da to bude učinjeno, budući da je na neke od tih dokumenata Centar ranije dao negativno mišljenje. 

On kaže da je Centar dao negativno mišljenje o Deklaraciji o ratnim zločinama jer se u njenom dijelu navodi da svaka zemlja treba priznati presude međunarodnih i domaćih pravosudnih institucija i ističe da bi se time nametnulo pitanje kolektivne odgovornosti, iako u osnivačkim aktima Haškog tribunala piše da se sudi pojedincima, nikako grupama i kolektivitetima. 

"Imajući u vidu selektivan rad domaćih pravosudnih institucija i Haškog tribunala ova bojazan je potpuno opravdana zbog čega smo i dali negativno mišljenje, jer nikako se ne smije dozvoliti da se nametne kolektivna odgovornost Republici Srpskoj i srpskom narodu. To može imati veoma štetne posljedice po opstanak Republike Srpske i nas na ovim prostorima", upozorio je Kojić. 

Kojić kaže da je Centar dao negativno mišljenje i na dio koji se odnosi na provokativnu upotrebu simbola zbog toga što nije precizno propisan, jer prema tekstu Deklaracije, ukoliko se neki od konstitutivnih naroda izjasni da je bilo koji simbol provokativan, njegovo korištenje bi predstavljalo kršenje tog akta i povlačilo sankciju. 

"To bi otvorilo mogućnosti da se obilježavanje značajnih datuma za srpski narod gdje koristimo simbole Vojske Republike Srpske smatra vrijeđanjem drugog naroda. Svi mi koji bismo to uradili, bili bi sankcionisani", navodi Kojić. 

Kojić je, osvrćući se na okvirni plan rješavanja pitanja nestalih lica iz sukoba u bivšoj Jugoslaviji, rekao da je Centar dobio prijedlog okvirnog plana koji je usaglašen na kolegijumu direktora Instituta za nestala lica BiH, kojeg čine Bošnjak, Srbin i Hrvat, a niko ih kao relevantnu instituciju nije uključio u radnu grupu koja se bavila tim aktom. 

"U tom aktu su definisne neke stvari koje, zaista, nisu dobre i predstavljaju kršenje Zakona o nestalim licima. Srpski predstavnici u zajedničkim institucijama nisu smjeli dozvoliti to potpisivanje", istakao je Kojić. 

On je ponovio da Centar smatra svi odgovorni za počinjene ratne zločine treba da budu procesuirani, kao i da potrebno uložiti ogromne napore da se pronađu nestala lica. 

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić potpisao je juče na samitu u Londonu četiri zajedničke dekleracije zemalja učesnica berlinskog procesa. 

Zvizdić je, prema ovlaštenjima Predsjedništva BiH, potpisao Deklaraciju o ratnim zločinima, Deklaraciju o nestalim licima, Deklaraciju o regionalnim odnosima i međusobnoj saradnji i Izjavu iz oblasti borbe protiv korupcije.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)