UKC RS

Ljekari poručuju: Upaljen crveni alarm, klonite se masovnih okupljanja

  • 12.07.2020. 19:05

Crveni alarm je upaljen. Sve više je mladih sa teškom kliničkom slikom. Ukoliko nastavi da raste broj pacijenata, kapaciteti će biti iscrpljeni – jasna je poruka ljekara UKC-a Srpske, koji se mjesecima bore za živote pacijenata zaraženih virusom korona. Masovna okupljanja i neodgovorno ponašanje pojedinaca glavni su uzrok velikog broja zaraženih. Upućen je apel da se građani pridržavaju propisanih mjera – da nose maske, drže fizičku distancu i izbjegavaju okupljanja.

"Teško je nositi masku, znam. Ali, fizička distanca, pranje ruku... Da li je jedan odlazak u kafić vrijedan toga da se zarazite koronavirusom?! Nije, vjerujte mi. Nije, zato što smo gubili cijele porodice. Otac, sin i majka su izgubljeni. Ovo nije farsa, ovo je stvarna infekcija", izjavila je Anja Macanović Kostić, specijalizant Infektologije UKC RS. 

"Molim vas još jednom, držite distancu, nosite maske, to će nam pomoći svima. Preko 80 posto inficiranih je posljedica našeg neodgovornog ponašanja. Moramo da preuzmemo odgovornost kao pojedinci. Ovo je danas najvažnija bitka koju svi bijemo, uključujući i državu, borba za život svih nas. Nemojte otvoriti put najvećoj pošasti u 2020. godini", rekla je Renata Tamburić, Klinika za unutrašnje bolesti UKC RS.

"Bitno je napomenuti da je sve veći broj mladih, da smo definitivno utvrdili da su javna okupljanja, zajednička okupljanja u kafićima, nenošenje maske i nedržanje distance osnovni razlog povećanog broja pacijenata", kaže Pavle Arambašić, Klinika za unutrašnje bolesti UKC RS. 

Zdravstveni radnici su preumorni. Kontrola nad virusom se gubi. Ukoliko brojke nastave da rastu – prijeti nam kolaps.

"Želim da kažem da je naš zdravstveni sistem jako opterećen. Ukoliko virus nastavi da se širi ovim tempom, nećemo biti u mogućnosti da pružimo adekvatnu i pravovremenu zdravstvenu zaštitu svima kojima je potrebna. Ono što bih želio da naglasim je da neodgovornim ponašanjem ne utičete samo na liječenje pacijenata zaraženih kovid virusom, već indirektno utičete i na zdravlje vaših porodica", ističe Marko Lugonja, Klinika za opštu i abdominalnu hirurgiju UKC RS. 

"Prijeti nam kolaps,  kako zdravstvenog sistema, tako i privrede. Ne možemo da tolerišemo više ovoliki broj zaraženih, zato moramo svi zajedno da se uozbiljimo", smatra Gojko Arežina, Klinika za plućne bolesti UKC RS. 

Zabrinjava i što veliki dio građana vjeruje da je virus farsa. 

"Ovo nije nikakva politička igra, virus nije izmišljen, kako narod misli. To je globalni problem, ne unutar Republike Srpske, već i na svjetskom nivou", smatra Jovana Malinić, Klinika intenzivne medicine za nehirurške grane UKC RS.  

"Imamo priliku da vidimo kroz prijemne ambulante da više ne dolaze pojedinačni slučajevi, već sada sanitetska vozila transportuju višečlane porodice", ističe Goran Bokan, Klinika za unutrašnje bolesti, specijalizant interne medicine. 

Iako je situacija teška, ljekari poručuju da neće odustati od borbe. 

"Mi smo mladi, imamo snage i borićemo se, odgovorno tvrdim, sve naše kolege, do posljednjeg atoma snage. Ali molim vas da i vi nas podržite", kaže Miloš Majstorović, Klinika za kardiologiju UKC RS.

Ljekari su pozvali i Inspektorat da vrši kontrolu pridržavanja mjera. Još jednom je ponovljeno da lijeka nema i da su svi ugroženi. Ali, poručuju - samo uz zajedničku borbu, možemo pobijediti.