Trebinje

Ljekari na prvoj liniji odbrane u borbi protiv virusa korona

  • 06.05.2020. 17:14

Hercegovce sa prve linije u borbi protiv virusa korona zovu herojima. Dio medicinara trebinjske Bolnice i Doma zdravlja danonoćno vodi brigu o osobama pozitivnim na virus.

Na trebinjskom Covid odjeljenju rade četiri doktorice i nekoliko sestara i tehničara. Doktorka Zdravka Vreća kaže da je izazovno, nepredvidivo i teško. Nositi zaštitnu uniformu nije lako pa se medicinske sestre mijenjaju na pet sati. Nakon smjene ne odlaze kući. 

"To su mlade medicinske sestre, u drugoj grupi imamo i tehničara. Svi oni imaju svoje porodice, malu djecu i pošto se smjenjuju svakih pet sati, odlučeno je da se oslobodi očno Odjeljenje i tu oni borave dok traje njihova smjena od 15 dana ili više, prva tura je radila 17 dana", rekla je Zdravka Vreća, specijalista pulmolog u trebinjskoj Bolnici. 

Doktorka Vreća kaže da je ponosna na kolege koji daju nadljudske napore. Posebno ih raduje činjenica da nijedan pacijent nije završio na respiratoru. Ponosne su i doktorke koje rade u trebinjskom karantinu, Milica i Sanja su ovdje skoro mjesec dana, iz karantina su do sada ispratile blizu 30 pacijenata.

"Mi smo ovdje od 12. aprila kada su prve osobe ušle u karantin. Prvih dana je bilo najteže zato što je za sve nas ovo nova situacija kako za osobe koje su ušli u objekat tako i za nas medicinske radnike. Morali smo da se prilagođavamo jedni drugima i da se snalazimo u ovoj situaciji", istakla je Milica Ružić, specijalizant u trebinjskoj Bolnici.

"Naš karantin je regionalnog karaktera čitava istočna Hercegovina, tu su pacijenti i osobe koje su zaražene virusom Covid 19 ali su sa blažom kliničkom slikom. U početku nekih 15-ak dana dok se sve postavilo da finkcioniše karantin ovako kako sada funkcioniše radni dan je trajao nekih 12, 14 a nekada i 15 sati", naglasila je Sanja Komnenović, specijalista porodične medicine u Domu zdravlja Trebinje.

I zbog svega ovoga Hercegovci kažu da ovim medicinarima skidaju kapu. Poručuju im da iz ove borbe izađu što prije, naravno kao pobjednici.

"Ja ima ćerku koja radi u medicini, želim im sve najbolje, hvala što su uradili sve da svima bude dobro. - Šta bi im vi poručili? Da izdrže i da im treba dobra plata".

"Svaka čast i njima i njihovim porodicama i velika podrška za njih".

"Stvarno jesu istinski heroji i to su ljudi koji su se u ovom periodu odrekli svojih porodica, ne dolaze kući spavaju u tim medicinskim ustanovama i trebamo im dati maksimalnu podršku", rekli su građani Trebinja.

Najbolja podrška je da budemo disciplinovani i odgovorni, još poručuju Hercegovci. Isto tako i dodaju, u sigurnim smo rukama jer na prvoj liniji protiv Kovida 19 su uglavnom stamene i kršne Hercegovke.  

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.