Savez Srba iz regiona

Linta: Zašto Tužilaštvo BiH neće da podigne optužnicu za "Maestral"

  • 23.09.2018. 12:00

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je Tužilaštvo Srbije za ratne zločine da od Tužilaštva BiH zatraži informaciju zbog čega još nisu podignute optužnice protiv osumnjičenih za akciju Hrvatske vojske "Maestral" u kojoj je počinjen jedan od najbestijalnijih i najstrašnijih zločina nad srpskim narodom na prostoru bivše Jugoslavije.

"Nažalost, u ovom slučaju, kao i u mnogim drugim kada su u pitanju ubijeni Srbi, Tužilaštvo BiH nije podiglo optužnicu. To je samo jedan u nizu dokaza da je pravosuđe BiH etnički motivisano i da nema namjeru da procesuira zločine nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima", rekao je Linta, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona. 

On podsjeća da je 13. septembra 1995. Hrvatska vojska u zločinačkoj akciji "Maestral" počinila stravičan masakr nad srpskim civilima kod sela Bravnice, na tri kilometra od Jajca. 

"Pripadnici Hrvatske vojske sačekali su u zasjedi srpsku izbjegličku kolonu, u kojoj je bilo najviše žena, djece i staraca, i počeli ih nemilosrdno ubijati. Radilo se o potpuno nenaoružanim civilima koji nisu pružali nikakav otpor i koji su se povlačili iz pravca Donjeg Vakufa ka Banjaluci", navedeno je u saopštenju. 

Linta podsjeća da je u jednom danu ubijen 81 srpski civil, među kojima čak osmoro djece. Najmlađa žrtva je bio dječak od tri godine, a najstarija žrtva je imala preko 80 godina. Na ovom mjestu ne postoji spomen obilježje koje bi svjedočilo o stravičnom masakru nad srpskim civilima. 

Linta navodi da se za ovaj zločin sumnjiče aktuelni ministar odbrane Hrvatske Damir Krstičević i veći broj hrvatskih oficira i vojnika prema prijavi koju je Republički centar za istraživanje ratnih zločina iz Banjaluke