Savez Srba iz regiona

Linta: Utvrditi šta se desilo u Srebrenici 

  • 21.08.2018. 15:57

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozdravio je odluku Vlade Republike Srpske da bude formirana međunarodna nezavisna komisija za utvrđivanje istine o događajima u Srebrenici i okolini tokom građanskog rata u BiH, kako bi ovaj događaj prestao da se zloupotrebljava.

Linta je istakao da je od suštinske važnosti da se konačno utvrdi šta se tačno desilo u Srebrenici i okolini tokom posljednjeg rata, kako bi ovaj događaj konačno prestao da se politizuje i zloupotrebljava kao sredstvo pritiska na Srpsku, Srbiju i srpski narod u cjelini. 

On smatra da jedan od ključnih preduslova pomirenja dva naroda jeste da Bošnjaci konačno odustanu od velike laži da se, kako je naveo, u Srebrenici desio genocid. 

Prema njegovim riječima, u Srebrenici se 1995. godine desio ratni zločin nad Bošnjacima, koji su počinili pojedinci i tu istinu ne mogu da promijene nikakve političke odluke međunarodnih sudova. 

"Jasno je da laži o genocidu u Srebrenici i agresiji Srbije i srpskog naroda na BiH predstavljaju izraz neprijateljstva bošnjačkih političara prema srpskom narodu i dokaz da nisu spremni da odustanu od ratne i zapaljive retorike", naveo je Linta u saopštenju.