Predsjednik Odbora za dijasporu

Linta pozdravio zaključke NS RS o odbacivanju Rezolucija

  • 02.06.2020. 20:45

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta pozdravio je zaključke Narodne skupštine Republike Srpske kojima je odbačena revizionistička Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Navedenom Rezolucijom, kako ocjenjuje Linta u saopštenju, se bezočno falsifikuju istorijske činjenice čiji cilj je sramno umanjivanje i prikrivanje razmjera stradanja srpskog naroda u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

"Apsolutno je neprihvatljivo i uvredljivo da se u navedenoj Rezoluciji ne pominje ključna istorijska istina da je Nezavisna Država Hrvatska planirala, organizovala i izvršila genocid nad Srbima, Romima i Jevrejima. Takođe, neprihvatljiv je i sam naziv Rezolucije u kome se ne pominje Nezavisna Država Hrvatska koja je vodila genocidnu politiku odnosno sprovodila sistematsko iseljavanje, pokrštavanje i ubijanje srpskog naroda s ciljem njegovog potpunog fizičkog uništenja", kazao je on.

Linta ističe da u Rezoluciji stoji lažna konstatacija "značajan broj žrtava iz BiH", jer je dobro poznato da u Drugom svjetskom ratu nije postojala BiH već NDH i da su jedini stradalnci, kako navodi, žrtve Srbi, Romi, Jevreji i antifašisti.

"Jedan od glavnih preduslova daljeg jačanja duhovnog i kulturnog jedinstva srpskog naroda jeste da Republika Srbija i Republika Srpska zajednički rade na negovanju sećanja na srpske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu i da ne dozvole reviziju istorije i prekrajanje istorijskih činjenica", kazao je on.

Linta pozdravlja zaključak da Skupština Republike Srpske donese Zakon o Danu sjećanja na žrtve genocida Nezavisne države Hrvatske nad Srbima, Romima i Jevrejima tokom Drugog svjetskog rata. Međutim, veoma je važno, kako navodi, da se pomenuti Dan sjećanja definiše i odredi u saradnji državnih i naučnih institucija Republike Srbije i Republike Srpske i udruženja koje njeguju kulturu sećanja.

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.