Linta: Garavice dokaz da je NDH bila genocidna tvorevina

  • 05.09.2020.18:42

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta poručio je da je ustaški zločin u Garavicama kod Bihaća jedan od najpotresnijih dokaza da je Nezavisna Država Hrvatska (NDH) bila genocidna tvorevina i da je tragično što se komunistička vlast skrivala istinu o tom zločinu.

Linta je istakao da su Garavice četvrto stratište na području NDH po broju ubijenih Srba poslije logora smrti Јasenovac, Јadovno i Zemun i jedno od najvećih stratišta u Drugom svjetskom ratu.

"Tragična je činjenica da se za vrijeme komunizma skrivala nesporna istina da je nad srpskim narodom u Garavicama i na mnogim drugim mjestima širom NDH izvršen genocid i da su taj genocid izvršili Hrvati i muslimani", rekao je Linta.

On je podsjetio da je komunistička vlast spriječila denacifikaciju Hrvata i muslimana s ciljem da se suoče sa vlastitom genocidnom prošlošću i istinski odbace ustaštvo i ustašku ideologiju.

Linta smatra da Srbija treba da pokrene inicijativu i pomogne obnovu i uređenje Spomen-područja Garavice koje je zapušteno.

"Potrebno je da se podigne novi spomenik i izgradi pravoslavna crkva u pomen stradalim srpskim civilima. Veoma je važno da kao država i narod na ozbiljan i odgovoran način njegujemo kulturu sjećanja i odamo dužno poštovanje prema žrtvama koje su ubijene na Garavicama i području Bihaća", dodao je Linta.

On je rekao da su vlasti Bihaća napravile od srpskog stratišta sportsko-rekreativnu zonu na kojoj se održavaju motociklističke trke, a sada je počelo i snimanje muzičkih spotova što duboko vrijeđa žrtve, njihove potomke i čitav srpski narod, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

Žalosna je činjenica, dodao je, da vlast u čitavoj Federaciji BiH vodi politiku zanemarivanja, omalovažavanja, umanjivanja i negiranja srpskih žrtava ne samo iz Drugog svjetskog rata već iz vremena građanskog rata krajem prošlog vijeka.

To, kaže, jasno pokazuje da nema iskrene spremnosti da se prizna genocid nad srpskim narodom u NDH i zatraži oproštaj od srpskih žrtava.