Anketni odbor nije sposoban za istragu

Lepir za ATV: U slučaj Dragičević duboko upletena politika VIDEO

  • 05.07.2018. 21:21

Želimir Lepir, glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka prvi put nakon pokretanja istrage u javnosti govori o slučaju stradanja Davida Dragičevića. 

Lepir za ATV kaže da pojedini novinari i pojedncni tvrde da je policija odgovrona za ubistvo Davida Dragičevića, a za to nema dokaza. Kaže da će saslušati sve pojednice koji to iznose te tvrdnje u cilju sagledavanja svih činjenica.

"Dio javnosti i nekih slobodnih novinara tvrde da je ubistvo uradila policija, da ga je silovala, zarobila, bacila. Mi do sada, to su tri lica mi znamo da to govore, među njima i otac. Ubuduće vidjećemo i kod ostalih lica koja govore da znaju, pozvaćemo ih i pitati da nam kažu, a ako ne kaže onda znači da su to manipulacije", pojašnjava Lepir i dodaje:

"To se ponavlja stalno, prvesntveno od oca. On je dolazio kod mene, sjedili smo pet puta kod mene u kancelariji. On jedno tvrdi kod mene, a kad ode priča drugo. U praksi tužilaštvo sarađuje sa oštećenim, ovdje je suprotno. Oni nas nazivaju saučesnicima u ubistvu, tužioce i odeređena ovlaštena lica, čak su podnijeli i krivične prijave, što je nelogično i ja ne mogu da razumijem. Pa sam onda na sastancima koje smo vodili, saznao da je to pod uticajem nekih političkih struktura. Mi smo njemu pružili mogućnost da sarađujemo, da šta god da sazna ili smatra da je bitno da prvim nama dođe i kaže, međutim on sjedeći u kanceraliji vrijeđa mene kaže vi ste saučesnik u ubistvu, pa onda kad odlazi pruža ruku i kaže dobar si čovjek. Podnijeli su disciplinske prijave. To svako može uraditi, pitanje je da li ima elemenata za to", rekao je on. 

Lepir ističe da je u čitav slučaj duboko upletena politika.

"Želim da kažem da je ovdje duboko upletena politika. Argumenti za to su sljedeći. Vi ste vidjeli koji političari dolaze na Trg i pričaju sa njim i šefovi bezbjednosti. Zar nije red, da takvi ljudi na ključnim funkcijama dolaze u tužilaštvo i policiju da se dogovara. Oni idu tamo i rade protiv nas. Anketni odbor je formiran tako da je faktički nas saslušavao i ispitivao. Vidjeli ste i sami, mi smo bili fer i ja i moj tužilac, ali vidjeli ste da ovi žele da nametnu pravnu kvalifikaciju za što nisu ni stručni ni sposobni ni nadležni. To je uplitanje u druge vlasti. Kod nas je vlast hijerarhija u Tužilaštvu. Mi ne odgovaramo skupštini nego Republičkom tužilaštvi u VS TS", rekao je Lepir.

Prva konferencija za medije koju je organizovala policija podigla je dosta prašine, a Lepri kaže da je bila ishitrena.

"Ta konferencija je bila ishitrena i mislim da je izazvala svu ovu buru, jer nije bio prisutan tužioc, a on rukovodi istragom i zaista to je bio propust. Međutim taj propust nije bio od suštinske važnosti da bi ovo sve poremetio, jer kada je sitgao izvještaj mi smo provodile istrage, nismo ćutali i nismo neradili, mi smo ponovo provjerili sve što su oni pripremili i utrdili da su svi dokazi pravilo i zakonsku uzeti, ali smo procijenili da tu još treba pojedinačnih istraga da bi došli i rasvijetliti i vidjeli da li ima osnova za najmanji stepen osnovane sumnje da je počinjeno krivično djelo. Javno kažem da nisu tačne tvrdnje da nismo radili sto dana. Istraga po zakonu traje šest mjeseci, a ako ne završi traži se produženje, a mi smo to za tri uradili, a vidjeli ste zašto", objašnjava Lepir i dodaje:

"Napredovali smo i došli do spoznaje da je bio taj verbalni sukob, na tom mjestu da ne definišem, što do tada nije otkriveno. Mi smo sve ponovo duplo radili i došli smo do ovog".

Lepir objašnjava zašto je ovoliko bilo potrebno Tužilaštvu da donese naredbu o pokretanju istrage.

"Da bi donijeli narednu o sporvođenju istrage o ubistvu moramo da imamo najmanji stepen osnova sumnje, ne osnovanu. Takva naredva nam otvara mogućnost da od suda dobijamo saglasnosti za određene istražne radnje. To je suština. I kako smo mogli donijeti odluku o provođenju istage kad nemamo osnova sumnje? Onda bi nas sud odbio, a i nama je u interesu da nađemo osnov sumnje. Nismo mogli dok nismo usaglasli sve vještake za povrede i kada smo to uradili i utvrdili ovo oko svađe tada smo već našli jedan stepen osnova sumnje da možemo donijeti naredbu i tako smo i postupili", kaže on.

Rekao je da je odluka donesena u skladu sa rokom koji je zakonom propisano.

"Mi smo tužilačku odluku za otvaranje istrage donijeli 28. i odmah je proslijedili sudu. Treći dan smo proslijedili i pozvali ovlaštena službena lica, održali sastanak i predali im. Sve je urađeno brzo i u roku. 

On ističe da Tužilaštvo nije kalkulisalo sa donošenjem odluke prije Izvještaja Anketnog odbora.

"Nisam kalkulisao, a to sama činjenica govori. Mi smo prije donijeli naredbu o provođenju istrage za ubistvo prije odluke skupštine o Izvještaju Anketnog odbora. Borenović i Čavić su došli na prekidu skupštine kod mene u kancelariju i pitali da li sam dobio naredbu, rekao sam jesam. Oni su imali pogrešno obavještenje da 29tog, mi smo 28. predali sudu, treći dan predali policiji. Da sam htio kalkulisati onda bih čekao odluku skupštine na Izvještaj o Anketnom odboru, a mi smo prije. To govori da smo korektno i pošteno radili", rekao je Lepir.

Kaže da nisu uzeli materijal Anketnog odbora iz više razloga.

"Ne, mi to nismo radili iz razloga, iskazi i ako budu kod njih to uopšte nisu kompetentni iskazi. Oni su mogli da ispitaju nas i provjere način rada, a da se upuštaju u detaljnu istragu i predlažu kvalifikaciju to je mimo svih pravila i nadležnosti i nisu stručni za to. Oni su ispitivali sve aktere iz policije i tužilaštva koje mi znamo, pa prema tome nije mi ni bilo potrebno to. Meni je Borenović rekao da imaju izvještaj na 300 strana, ja ne znam šta je pisao na 300 stranica", kaže Lepir i dodaje:

U ovom slučaju imamo samo dvije mogućnosti ili je zades ili ubistvo. Zades znači sam pao, a opozicija koja je vodila Anketni odbor oni prihvataju tezu sa ulice da je ubistvo bilo na takav način da je zarobljen, tučen, zlostavljan, silovan i bačen. Mi smo definisali ubistvo kako se desilo, svađa, presija i alternativno, najvjerovatnije je bježao jer se bojao ili ga je neko gurnuo, a to je razlika od onih kvalifikacija. Oni bacaju našu naredbi i opet ponavljaju da je bio bačen, tučem, zlostvaljan za što nijedne indicije nema".