Glavni okružni tužilac tvrdi

Lepir: David Dragičević nije otet, zarobljen i zlostavljan VIDEO

  • 06.07.2018. 21:37

David Dragičević nije otet, mučen i zlostavljan, naglasio je glavni okružni tužilac Želimir Lepir, gostujući u sinoćnjem specijalu ATV-a.

Ta se tvrdnja, kaže, temelji na iskazu vještaka medicinske struke. Ključne činjenice su, ističe, stigle u nalazu iz Zagreba na kojem je radio tim vrhunskih stručnjaka, ali ni jedna ne ukazuje na to da je David zlostavljan.

"Ja tvrdim, da pouzdano smo utvrdili, da dječak nije otet, nije zaroboljen, nije vezan, nije mučen, nije zlostavljan. Ta tvrdnja temelji se na iskazu vještaka medicinske struke. Nema tragova vezivanja. Nikakvih tragova zlostavljanja, silovanja, vezivanja i na kraju ključni dokaz koji govori da nije otet, je tvrdnja vještaka da su povrede od pada nastale neposredno prije utopljenja. To eliminiše mogućnost da je dječak bio zarobljen i bio na nekom drugom mjestu", rekao je Lepir.

Svi dokazi, kaže Lepir, upućuju na to da Davida Dragičevića nije tuklo 15 ljudi. Tu tvrdnju, ističe, potvrđuje i izjava ključnog svjedoka koji je, kaže u kobnoj noći čuo galamu i psovke dvije ili tri osobe. Nema, kaže, nikakvog opipljivog dokaza ni da se u noći stradanja Dragičevića kod Tehničke škole i Rajfajzen banke u Banjaluci dogodila masovna tuča.

"On ima lake tjelesne povrede na prednjem dijelu, a nijedne porede na leđnom dijelu nema. Nijednog preloma nema. Ja sam to i na Skupštini rekao. Nijedan mu zub ne fali", kaže Lepir.

Lepir je, govoreći prvi put nakon pokretanja zvanične istrage u slučaju Dragičević, istakao da će biti saslušani svi pojedinci koji iznose tvrde da je policija odgovorna za smrt 21-godišnjeg Davida.

 "To su tri lica koja znamo da to govore. Među njima je i otac. U narednom periodu vidjećemo da i kod drugih ljudi, da im pružimo mogućnost da nam kažu, a ako ne kažu onda znači da je to manipulacija", objašnjava Lepir.

Lepir je za ATV rekao da ne dolazi u obzir nikakva mogućnost da neko u njegovoj instituciji nešto krije kada je riječ o slučaju Dragičević kako bi zaštitio pojedince. Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci je 28. juna donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv više NN lica zbog ubistva Davida Dragičevića. Ministarstvu unutrašnjih poslova dostavljena je 2. jula.