Plasirao ih italijanski novinar

Lažne vijesti o smrti generala Ratka Mladića

  • 11.02.2020. 19:04

"Živ sam majke mi" - ovako je general Ratko Mladić reagovao na lažnu vijest o njegovoj smrti. U telefonoskom razgovoru za ATV Darko Mladić sin generala Mladića kaže da se sa ocem čuo.

Mladić mu je rekao da je dobro. Iz Haškog tribunala takođe je demantovana vijest o Mladićevoj smrti. Lažna vijest o smrti generala Mladića objavljena je na lažnom tvitrer nalogu šefa BH diplomatije Bisere Turković.  

"Predsjednik Međunarodnog suda pravde potvrdio mi je sada vijest o smrti ratnog zločinca Ratka Mladića", stajalo je na lažnom tvitrer nalogu šefa BH diplomatije Bisere Turković.  

Ministarstvo inostranih poslova BiH se oglasilo saopštenjem u kojem se kaže da je riječ o lažnom profilu koji nije napravila ministar Turković. Lažni tviter nalog otvoren je juče, međutim ostaje nejasno i to kako je moguće da ovo Ministarstvo kao i Bisera Turković koja je na čelu Ministarstva, 24 časa nije primjetilo da postoji lažni nalog šefa BH diplomatije. 

Odmah po objavljivanju vijesti o Mladićevoj smrti - neki federalni mediji požurili su da objave vijesti i to sa naslovom "UMRO RATNI ZLOČINAC", nakon čega su sami sebe demantovali. 

Da je vijest lažna u tom momentu za ATV je potvrdio Mladićev sin. Darko Mladić dodaje da je njegov otac na ovu vijest reagovao šalom, i da se nije posebno uzbuđivao, niti je dalje komentarisao.

"Ja sam se pre pola sata čuo sa njim, normalno je zvučao sve je bilo u redu, jedino ako se to desilo sad u pola sata, ali zvanično nemam ništa, svi me zovu pa ja ne mogu ni da zovem nikoga", rekao je Darko Mladić, sin generala Ratka Mlaadića. 

Iza svega navodno stoji talijanski novinar kojem ovo nije prvi put. Lažnu vijest o smrti Ratka Mladića plasirao je italijanski novinar Tommaso de Benedetti.

De Benedetti je italijanski novinar i autor poznat po pisanju lažnih vijesti kao i učitelj u Rimu. On je od 2011. stvarao lažne Tviter naloge poznatih svjetskih ličnosti, šireći lažne vijesti. Godine 2012. prevara koja je najavila smrt sirijskog predsjednika Asada stvorila je globalni rast cijena nafte. 

Njegove "prevare" na Tviteru kao izvor koristili su mnogi, pa je tako između ostalog prevario i ogromne medijske kuće poput New York Times-a, The Guardian-a i USA Today, kao i mnoge svjetske lidere i organizacije. Neke je prevario i danas.

Тагови:
  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм