Lazić: Sa Tegeltijom uskoro o zastoju u traženju nestalih Srba

  • 17.02.2020. 14:54

Predstavnici Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila trebalo bi uskoro da se sastanu sa predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom, sa kojim će razgovarati o zastoju u traženju nestalih Srba u BiH, rekao je predsjednik organizacije Veljko Lazić.

Lazić je rekao da je Predsjedništvo ove organizacije ranije usvojilo zaključak da se po formiranju novog Savjeta ministara traži sastanak kod predsjedavajućeg da bi se vidjelo na koji način da se unaprijedi rad Instituta za nestala lica BiH radi ubrzanja procesa traženja nestalih Srba u BiH.

Nakon okruglog stola u Banjaluci o problemima i zastoju u procesu traženja nestalih lica iz Republike Srpske, Lazić je podsjetio da je ovaj sastanak važan iz razloga što je Savjet ministara jedan od suosnivača Instituta za nestala lica BiH.

On je rekao da postoje dvije mogućnosti - da se transformiše Institut za nestala lica BiH ili ukine, a proces traženja nestalih vrati entitetima, kako je to bio slučaj prije formiranja Instituta.

Lazić je ponovio da je od formiranja Instituta za nestala lica 2008. godine u potpunom zastoju proces traženja nestalih Srba u BiH, ističući da Republika Srpska još potražuje 1.650 nestalih boraca i civila.

Član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Nikola Perišić rekao je da je proces traženja nestalih lica u BiH u određenoj vrsti zastoja, te da preostaje da se riješe još najteži slučajevi u ovom procesu.

Perišić je iznio podatak Instituta za nestala lica BiH da postoji 1.225 aktivnih slučajeva traženja nestalih lica srpske nacionalnosti.

"U 2019. godini imamo 42 identifikovanih. Od tog broja imamo 28 novih identiteta, a u 14 slučajeva riječ je o dosahranjivanju, dok smo u tri slučaja imali pogrešne identifikacije klasičnom metodom", naveo je Perišić.

Na okruglom stolu bilo je riječi i o situaciji u procesu traženja nestalih iz Srpske, sa statističkim podacima i informacijama Republičke organizacije.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.