Da završi započete projekte

Laktaši će moći da računaju na podršku Vlade Srpske

  • 01.02.2019. 19:35

Opština Laktaši moći će da računa na podršku Vlade RS kako bi završila započete projekte - izgradnju vrtića u Aleksandrovcu, ambulante u Slatini, asfaltiranje lokalnih puteva. Zahvalni smo na podršci, ali mnogo bi nam značilo kada bi raspodjela prihoda od PDV-a bila pravednija. U Laktašima muku muče i sa nereguralnostima kod prijave poreza na nepokretnosti, požalio se premijeru načelnik ove opštine. 

"Negdje 2008.godine imali smo prihode od PDV-a skoro 12 miliona maraka, sada je negdje na sedam miliona. Došlo je zbog onog istorijskog koeficijenta koji se smanjivao i bio je nepovoljan, poslije prelaska sa poreza na promet na PDv jer smo mi bili teća opština po porezu na promet jer je on pratio taj podatak gdje je stvorena porez na promet, gdje je plaćen", rekao je Ranko Karapetrović, načelnik opštine Laktaši.

"I oko rapsodjele koeficijenata da kažem od PDV-a i to ćemo pitanje kandidovati, preko opština Saveza i gradova da vidimo šta se i po tom pitanju može riješiti. Sigurno ću razgovarati sa Poreskom upravom, sa direktorom Poreske uprave oko rješavanja i tog pitanja. Da li ćemo u Porekoj upravi napraviti još jedno odjeljenje sa par inspektora koji će se isključivo baviti tim pitanjem", kaže Radovan Višković, predsjendik Vlade Srpske.

U laktaškoj kompaniji Kaldera, koja se bavi proizvodnjom opreme za elektroenergetski i sektor telekomunikacija,  pohvalili su se premijeru investicijama u novu halu,  sposobnim radnicima, mladim inženjerima. Požalili su se da je elektroenergetski sektor zapostavljen u odnosu na druge privredne oblasti. Premijer im odgovara da imaju vremena da konkurišu za projekte izgradnje novih hidrolektrana na Drini. 

"Mi još nismo dobili pomoć nikakve od države, znate. Elektro branša, odnosno mašinska industrija, ne znam kako ko prolazi ne možemo se ni u snu porediti sa poljoprivredom. Poljoprivrda ima 70-80 miliona, a mi nemamo možda miliona i 200 hiljada", ističe Milenko Čičić, vlasnik "Kaldera kompani", Laktaši. 

"Samo razvojem privrede može da raste standard svih građana, prema tome ako dobro rade privreni subjekti, da plaćaju poreze i doprinose, pune budžet, onda iz budžeta imaju penzioneri, socijalan davanja i sve ono što budžet treba da finansira", ističe premijer. 

Prošle godine odobreno 2,5 miliona maraka za realizaciju različitih projekata u Laktašima, od kojih je polovina uspješno završena. Višković je proučio da će obići sve opštine i gradove u Srpskoj kako bi se vidjelo šta je urađeno na realizovanju projekata i kako bi se eventualno ponudila pomoć. 

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.