Lako je sjediti u kafićima i kritikovati sistem

  • 28.10.2020. 15:56

Lako je sjediti u kafićima i kritikovati sistem kada se razboli neko od porodice, prijatelja, ili ne daj Bože umre, onda se svi hvataju za glavu i pitaju se šta je bilo. Bilo je to da nismo bili odgovorni, poručio je Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta Banjaluka.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je danas da će se trendovi pogoršanja epidemiološke situacije nastaviti u bliskom periodu, ali da je potrebno odgovornim ponašanjem, odnosnom striktnim poštovanjem mjera, što prije onemogućiti prenos virusa korona u zajednici.

"Molim stanovništvo da bude u tom pogledu odgovorno i nadam se da ćemo u narednom periodu ograničiti epidemiju koja ima svoj početak, vrhunac i silaznu putanju", rekao je Šeranić u obraćanju na sastanku zvaničnika Srpske sa predstavnicima zdravstvenog sektora, nadležnih institucija i lokalnih zajednica o složenoj i pogoršanoj epidemiološkoj situaciji u Srpskoj.

On je rekao da u zdravstvenom sistemu postoje odgovarajući planovi borbe sa virusom za naredna tri mjeseca, da je taj sistem opskrbljen ličnom zaštitnom opremom, te da će se i dalje raditi na opskrbi testovima.

Šef Tima za praćenje i provođenje mjera, Nenad Stevandić poručio je da je najveći problem širenje infekcije je laganje pojedinaca iz kontakata.

"Naši ljudi masovno lažu ko su im kontakti, a oni koji su pozitivni ne prijavljuju sve kontakte. Imamo manje prijavljenih kontakata nego prije četiri mjeseca kada smo imali znatno više zaraženih. To nije realno", poručio je Stevandić i dodao da se masovno laže!

"Zovemo čovjeka i pitamo za kontakte koji kaže da nije bio u kontaktu sa kumom. Za 5 dana kum zaražen i zarazio još 10 ljudi", poručio je Stevandić.