Željka Cvijanović

Kvalitetno iskoristiti prostor za saradnju sa Poljskom

  • 04.09.2019. 19:09

Prostora za saradnju Republike Srpske i Poljske ima, samo je potrebno kvalitetno ga iskoristiti, tvrdi predsjednica Republike Srpske. 

Željka Cvijanović je posljednji dan posjete Poljskoj iskoristila da se u Krakovu sastane sa tri počasna konzula BiH u ovoj zemlji koji dolaze iz tri različita vojvodstva. Privreda, kultura, obrazovanje, turizam, oblasti su u kojima bi se ova saradnja, u kratkom roku, mogla ostvariti. 

“Ovdje imamo ogromna znanja kada je u pitanju povlačenje sredstava EU, a upravo koja služe za zaštitu okoline. Prema tome vidim i tu veliku mogućnost za saradnju. Svakako ostaje turistička ponuda kao osnova, ne samo da se bolje upoznamo i zbližimo, nego da to posmatramo kao jednu od važnih privrednih grana i mogućnosti za ulaganje", kaže Cvijanovićeva.

Poljska ima ogromne potencijale. Predsjednica Srpske kaže, različite mogućnosti saradnje nisu iskorišćene, pa je krajnje vrijeme da se to uradi. 

“Vrlo smo zainteresovani za tu oblast medicine, u oblasti univerziteta. Ovdje imamo i određene humanitarne, da kažem, aktivnosti koje su na dnevnom redu. Radićemo jedan program koji će služiti za podršku ili dolazak na određen boravak djece koja imaju posebne potrebe, njih, zajedno sa onim stručnim licima koji o njima vode računa", ističe Cvijanovićeva.

Predsjednica Srpske učestvovala je na Ekonomskom forumu u Poljskoj, jednom od najznačajnijih u ovom dijelu Evrope. Tamo je bila jedan od glavnih govornika na centralnom panelu koji se bavio pitanjem budućnosti EU. Evropska unija bi bila jača kada bi joj se pridružile i zemlje Zapadnog Balkana, jer se na taj način u sistem Unije ubrizgava “svježa krv i energija”, istakla je predsjednica Srpske na forumu.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм