Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti

Kuzmanović: Ustav Srpske je zaokružio dotadašnji rad

  • 28.02.2020. 20:01

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović izjavio je Srni da je Ustav Srpske zaokružio sve što su Srbi do tada radili da se Srpska pretvori u zajednicu koja ima sjajnu perspektivu.

"Priče da je Srpska kraktog daha i da je ugrožena su priče za malu djecu onih koji ne misle dobro. Republika Srpske će opstati i trajati još mnogo godina", rekao je Kuzmanović koji prisustvuje svečanosti u Beogradu povodom 9. januara - Dana Republike Srpske, i 28 godina od donošenja prvog Ustava Srpske.

On je ponovio da je dan kada je Srpska dobila Ustav zaista svečan i veliki događaj, jer to znači da ona državotvorna zajednica koja ima ustav ima sve elementa da bude autentična i da postaje subjekat narodne volje.

Kuzmanović je ukazao da je donošenju Ustava prethodio niz značajnih datuma koji su Srpsku čine stabilnom državotvornom jedinicom.

"To je 24. novembra 1991. godine kada je osnovana Narodna skupština Republike Srpske, zatim referendum 9. i 10. novembra kada je srpski narod glasao za samostalnost i priključenje Srbiji, a treći je 9. januar - Dan Republike i na kraju donošenje Ustava koji je zaokružio sve što smo to data radili", rekao je Kuzmanović.

Prijemu prisustvuju srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, izaslanik predsjednika Srbije, predsjednik Sklupštine Srbije Maja Gojković, predsjednik Skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, kao i ministri vlada Srpske i Srbije.

Svečani prijem u Skupštini grada Beograda organizovalo je Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, a prisustvuju i predstavnici diplomatskog kora u Beogradu, ugledne ličnosti iz svijeta kulture, umjetnosti, nauke, prosvjete, privrede i sporta Srbije i Srpske i veliki broj zvanica.

Prisutni su i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministri saobraćaja i veza Republike Srpske Đorđe Popović, za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, energetike i rudarstva Petar Đokić, rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, kao i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović.