Predsjednik ANURS

Kuzmanović: Srpska ima pravo na svoj grb

  • 01.08.2019. 09:40

Republika Srpska ima pravo da ponovo traži da ima svoj grb, kao jedno od najvažnijih znamenja, a takvu inicijativu u Narodnu skupštinu treba uputiti kada bude postojala potpuna sigurnost da će biti prihvaćena i sprovedena, rekao je predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović.

Kuzmanović, koji je 2008. godine, kada je Srpska odlukom suda ostala bez grba, bio predsjednik Republike, ističe da su himna, grb i zastava simboli koji predstavljaju identitet teritorijalne i upravne jedinice države ili državotvorne jedinice, federalnih jedinica i entiteta.

"To je osjetljivo pitanje i zato su rijetki sporovi u svijetu ili ih gotovo nema o tome. Kako je BiH zemlja iznenađenja, nestabilna i stjecište protivrječnih i protivustavnih rješenja, dešava se da budu pokrenuti postupci pred Ustavnim sudom BiH da se ospore sva tri znamenja. Taj sud, kao očigledno pristrastan i uveliko politički, osporio je znamenja Republike, osim zastave. Skupština je usvojila novu himnu i amblem, koji ima ulogu grba", rekao je Kuzmanović za "Glas Srpske".

On naglašava da je za svaku državu ili državotvornu jedinicu kakva je Srpska veoma važno da ima sva tri znamenja, a posebno grb, jer u grbu treba da bude na simboličan način označena istorija i tradicija naroda.

Komentarišući najavu iz Ujedinjene Srpske da će pokrenuti inicijativu da Srpska nakon 11 godina ponovo dobije grb, Kuzmanović kaže da je to legalno.

"Drugo je pitanje da li su politički i opšti društveni uslovi pogodni za takvu inicijativu. Ovu i slične osjetljive inicijative treba zvanično uputiti Skupštini kada postoji potpuna sigurnost da će biti prihvaćena i sprovedena. Znamo iz iskustva da su ovakve i slične inicijative osporene po principu `zaštite vitalnog interesa`. Zato bi bilo dobro da inicijativa bude, za sada, političkog karaktera, a da se uputi u Narodnu skupštinu nešto kasnije", smatra Kuzmanović.

On kaže da je postojeći amblem uveliko prihvaćen kao grb, pa zbog toga nije hitno da se pokreće postupak za novi, odnosno da se vrati stari, sa vjerovatno nekim novim elementima.

"Zato bi trebalo, najvjerovatnije, rješavati pitanje znamenja u paketu ustavnih promjena", smatra Kuzmanović.

Odgovarajući na pitanje kakav bi grb trebalo da ima Republika Srpska, odnosno da li bi ponovo trebalo predlagati viđena rješenja ili tražiti novo, Kuzmanović je istakao da treba da ima onakav kakav podržavaju građani i za koji imaju osjećaj da je njihov.

Ujedinjena Srpska pokrenuće u Narodnoj skupštini Republike Srpske inicijativu za izmjene ili usvajanje novog Ustavnog zakona o zastavi, grbu i himni da bi Srpska ponovo dobila grb bez kojeg je ostala 2008. godine kada je Ustavni sud Republike Srpske uvažio veto Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda, osporio zakon i donio presudu da je neustavan grb Republike Srpske.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.