Dejan Kusturić

Fond smanjio obaveze za oko 200 miliona, 250 miliona uloženo u zdravstvo

  • 22.04.2021. 22:33

Dejan Kusturić, direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske gostujući u našoj emisiji "Jedan na jedan" istakao je da je Fond u 2020. godini, u vrijeme koronavirusa, uložio preko 50 miliona maraka u zdravstvo direktno za povećanje plata, odnosno za stabilizaciju i plaćanje obaveza prema zdravstvenim institucijama.

Kusturić je naglasio da se do tog novca stiglo planiranjem, kontrolom i racionalizacijom svih troškova u prethodne četiri godine.

"Fond zdravstvenog osiguranja je za četiri godine planiranjem, kontrolom i racionalizacijom svih troškova oko 200 miliona maraka smanjio obaveze Fonda na jednoj strani a za taj period od četiri godine mi smo u zdravstvo uložili preko 250 miliona direktno preko Fonda. Pored naših aktivnosti, tu su bile i dobre mjere Vlade, s druge strane u sistem u 2020. godini je povećana naplata doprinosa, zato što su jedni od neplatiša bile i zdravstvene ustanove, a treba napomenuti da od prošle godine sve zdravstvene ustanove plaćaju zdravstveno osiguranje", istakao je Dejan Kusturić, direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Kusturić je istakao da jedan pacijent koji se nalazi na kovid odjeljenju na respiratoru košta oko 30 hilajda maraka, a da ti troškovi nisu bili planirani. Naglasio je da se svi pacijenti zaraženi koronavirusom u Republici Srpskoj liječe besplatno, ali da to liječenje itekako košta i da te troškove snosi Fond.

"Uveli smo i novo pravo za banje. To smo uradili prvi u okruženju, jer nam je namjera bila da ljudi koji su u bolnicama, a koji još uvijek nisu u potpunosti spremni da izađu iz bolnice, a da bi se oslobodio prostor za kovid pacijente, prebačeni su na banjsku rehabilitaciju. Za samo jednog takvog pacijenta boravak u banji 21 dan košta dvije hiljade maraka", naglasio je Kusturić.