PDP Prijedor

Kunić: Glavni cilj demografska obnova Srpske

13:34, 06.07.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Potpredsjednik Gradskog odbora PDP-a Prijedor Maja Kunić izjavila je da je nacionalni politički zadatak PDP-a demografska obnova Republike Srpske.

 Ona je istakla da Srpska svaki dan ima 12 stanovnika manje, odnosno dnevno se rađa 26 beba, a umire 38 osoba. 

"U svoj program uvrstili smo snažne mjere podrške roditeljstvu, mjere usmjerene na usaglašavanje profesionalnog i porodičnog života, edukaciju građana o važnosti demografskih pitanja i konkretno finansijske mjere koje predlažemo, a imaju za cilj regulisanje rađanja", rekla je Kunićeva na današnjoj konferenciji za novinare u Prijedoru. 

Član Gradskog odbora PDP-a Snježana Dobrijević istakla da lošoj demografskoj slici doprinosi sve veći odlazak mladih, kako iz Prijedora, tako i Republike Srpske, te da je od 1995. godine BiH napustilo više od 150.000 mladih od 20 do 40 godina. 

Ona je navela da je u vezi s tim ključno opredjeljenje PDP-a da ponudi, između ostalog, program jeftine socijalne nadogradnje i mjere za poboljšanje uslova života na selu, prvenstveno kroz podsticaj za poljoprivedu koji bi trebalo da iznosi šest odsto od izvornih domaćih prihoda budžeta, a sada je tri odsto. 

Dobrijevićeva je dodala i da je za popravljanje loše demografske slike, osim pronatalitetne politike, neophodno dati značaj povećanju stepena zdravstvene zaštite. 

Kunićeva i Dobrijevićeva su kandidati PDP-a za poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske.