Predsjednik Gradskog udruženja logoraša

Kukolj: Žrtve ustaškog zločina genocida ne smiju biti zaboravljene

  • 21.04.2020. 16:33

Predsjednik Gradskog udruženja logoraša Drugog svjetskog rata iz Banjaluke Dobrila Kukolj pozvala je sve članove ovog udruženja da sutra molitvom u svojim domovima i prisluživanjem svijeća odaju počast nastradalim mučenicima u koncentracionom logoru Јasenovac i Donja Gradina.

Kukoljeva je izrazila žaljenje što ove godine zbog epidemije virusa korona članovi ovog udruženja ne mogu kolektivno posjetiti najveće stratište logora Јasenovac i Donju Gradinu, te odati počast i prislužiti svijeće jasenovačkim mučenicima.

Ona je poručila da mlade generacije u Republici Srpskoj nikada ne smiju zaboraviti žrtve ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donja Gradina.

"Savremeni svijet više ne smije dozvoliti da se potegne zarđali nož i malj na nevine ljude, žene i djecu bilo koje vjere, nacije i rase", rekla je Kukoljeva Srni povodom obilježavanja 75 godina od proboja jasenovačkih logoraša.

Direktor Јavne ustanove "Spomen područje Donja Gradina" Tanja Tuleković izjavila je danas da zbog preventivnih mjera u vezi sa širenjem virusa korona neće biti održane programske aktivnosti te ustanove planirane u okviru obilježavanja 75 godina od proboja posljednje grupe logoraša iz koncentracionog logora Јasenovac.

Tulekovićeva je podsjetila da se sutra navršava 75 godina od proboja posljednje grupe logoraša iz koncentracionog logora Јasenovac.

Prema podacima Јavne ustanove "Spomen područje Donja Gradina", dan uoči proboja u logoru su bila 1.073 logoraša, a ustašku likvidaciju koncentracionog logora Јasenovac uspjelo je preživjeti ukupno 169 logoraša.