Korisnici alternativnog smještaja

Zatvoren izbjeglički kamp u Sokocu: Krov nad glavom za 17 porodica

  • 26.02.2019. 19:17

Sedamnaest porodica u Sokocu dobilo je krov nad glavom. Više neće morati da borave u kolektivnom smještaju u kome su proveli više od dvije decenije.

Za to vrijeme, pričaju, prošli su kroz težak period, pa se raduju što je ovaj dan konačno došao. Među njima je i Rajka Koviljac, kako kaže upravo izbjegli, pored žrtava  najveći  su stradalnici  protekloga rata. 

"Dvije druge sam došla u alternativni smještaj Podromaniju i živjela sve do sad, to jest 16 i po godina. Zahvaljujem se svima koji su nam ovo priredili, da ovako doživimo da dobijemo stan", kaže Rajka Koviljac. 

Inicijativa za izgradnju zgrade pokrenuta je još prije devet godina. Trebalo je da se gradi u saradnji sa institucijama BiH, ali je na inicijativi i stalo. Republika Srpska projekat je preuzela na sebe da bi se useljenje što prije i desilo poručuje predsjenik Republike Srpske Željka Cvijanović.

"Onda je to zastalo, a onda smo mi kao republička vlast odlućili da završimo ovaj projekat, da bi ljudi mogli da se usele, uz ostale objekte koji su ovdje pravljeni, da zbrinemo sve ljude i da na taj način riješimo pitanje porodica poginulih boraca, RVI. Isto tako ljude koji su živjeli u kolektivnom smještaju“, kaže predsjednik Republike Srpske, Željka Cvijanović.

Za projekt je izdvojeno 700 hiljada maraka, veći dio izdvojila je Vlada Republike Srpske. Zahvaljujući tome 12 porodica i iz aleternativnog smještaja i još pet koje su živjele u neuslovnim prostorijama dobile su dom. Među njima su i porodice poginulih boraca i ratnih vojnih invalida kaže prvi čovjek Sokoca.

"Opština je obezbjedila zemljište, građevinsku dozvolu,priključke na infrastrukrutiu. Platili smo priključke vode, priključke električne energije, tako da su ta sredstva negdje oko 100 hiljada KM“", kaže Milovan Bjelica, načelnik opštine Sokolac.

Rad na rješavanju smještaja se nastavlja. Već je riješeno stambeno pitanje za 64 raseljene porodice, pa se tako stiču uslovi da se do kraja ove godine, konačno zatvori izbjeglički kamp u Sokocu.