Obilježeno 77 godina od legendarne bitke  

Kozara primjer pobjede života nad smrću 

  • 30.06.2019. 19:17

Imao je samo 15 godina kada se 1942. godine pridružio partizanima na Kozari i borio protiv okupatora. Danas, 77. godina kasnije, došao je na Mrakovicu da uveliča obilježavanje čuvene Bitke na Kozari. Ovo je prvi put da Predrag Marić, nekadašnji komandir čete, nije sreo nikog od svojih bivših boraca.   

"Za mene je to veliko, taj jubilej, ali ja sam došao sa mukom da obiđem i da vidim da nema preživjelih boraca. Bio je u Prijedoru jedan takozvani Kozara, ja sam došao zbog njega ovdje danas, ali ni njega nema. Nikoga nisam našao, ja sam došao ne bi li našao bilo koga, ali nema nikoga. A prethodnih godina? Prije sam ih nalazio pa smo sjedili malo, a sad nema...," rekao je Marić.

Na Kozari se oko tri hiljade partizanskih boraca, koji su se našli u okruženju sa oko 80.000 civila - uglavnom žena, djece i staraca, borilo protiv 11.000 Nijemaca i 20.000 ustaša i domobrana. Ta hrabrost i žrtva nikada ne smije da bude zaboravljena. 

"Jer da nije bilo stradanja tih ljudi u Drugom svjetskom ratu ne bi danas bilo ni mene, ni vas i mi ne bi mogli ovdje da stojimo i pričamo o ovim temama, jer je naš narod bio predodređen za istrebljenje," rekao je Boris Radaković, istoričar. 

Žrtve su žive dok živi sjećanje na njih, čulo se danas na Kozari. 

“Oj Kozaro ne treba ti kiše, heroji te krvlju natopiše”, nalazi se ispisano na ulazu u spomen-kompleks u kojima je hiljade imena boraca koji su svoj život dali za slobodu, otadžbinu i borbu protiv fašizma.

Da nema Republike Srpske ne bi bilo ni obilježavanja na Kozari, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH. Od predsjednice Republike Srpske stigla je poruka da je Kozara najbolji primjer kako može da se pobijedi smrt. Kozara je epopeja stradanja, muke i patnje svih onih koji su položili svoje živote za slobodu, ali isto tako i ponos za buduća pokoljenja i generacije.

"Kozara ne pripada samo nama ovdje s ovih prostora, nego pripada jednoj baštini borbe srpskog naroda za slobodu, onog naroda koji je u prošlom vijeku stradao do mjere biološkog opstanka, naroda koji je u prvom ratu izgubio 36 posto svog stanovništva, naroda koji je u prvom ratu izgubio 51 posto muške populacije, a samo 20 godina nakon toga ponovo isti su udarili na srpski narod," rekao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH. 

"Kozara je najbolji pokazatelj kako život može da pobijedi smrt i onda kada je smrt bila toliko zastrašujuća i uzimala tolike žrtve. Kozara je i ovo što smo mi danas ovdje, okupljeni da pokažemo da ne postoji stvar koja će nas odmaći od onoga što zovemo jaka Republika Srpska," rekla je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske. 

Bitka na Kozari počela je 10. juna 1942. godine i trajala je 27 dana. Danas predstavlja simbol stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nacista i ustaša. Vijence su, na centralno spomen obilježje, položile brojne delegacije.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.