Dešavanja u Fazlagića Kuli

Kovačević: Vlast u Gacku da objasni šta će učiniti povodom sramnog spomenika

  • 07.08.2018. 16:26

Javnost u Republici Srpskoj zaslužuje odgovor lokalne vlasti u Gacku predvođene SDS-om, inače, mjestu predsjednika ove stranke Vukote Govedarice, šta će biti učinjeno po pitanju postavljanja sramnog spomen-obilježja u toj opštini, izjavio je Srni portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

"Osim što nas obavještavaju da su neobaviješteni, insistiramo da dobijemo odgovor na ovo pitanje", rekao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, stav SNSD-a je jasan i glasi da nigdje na prostoru Republike Srpske ne može biti istaknuta zastava nepostojeće takozvane Republike BiH, kao ni ratna zastava takozvane Armije BiH.

"Očekujemo i insistiramo da se to apsolutno poštuje na cijeloj teritoriji Republike Srpske", poručio je Kovačević.

"EuroBlic" je danas objavio da je u zloglasnom ustaškom uporištu iz Drugog svjetskog rata Fazlagića Kuli kod Gacka svečano otvorena spomen-česma u čast stradalim Bošnjacima iz tog sela, a prostor oko česme, ispred koje su počasnu stražu čuvali pripadnici Oružanih snaga BiH, je, osim zvanične zastave BiH, "ukrašavala" i zelena zastava sa polumjesecom i zvijezdom, kao i ratna zastava takozvane Armije BiH.

Iako se Fazlagića Kula nalazi na području opštine Gacko i sastavni je dio Republike Srpske, na ovom događaju nije se mogla primijetiti nijedna zastava Srpske.

Govornici na ovoj manifestaciji su "objasnili" da spomen-česma pored lokalne džamije nije izgrađena samo kao znak sjećanja na stradale Bošnjake u posljednjem ratu, već za sve bošnjačke "šehide" iz Fazlagića Kule, pa tako valjda, i za ustaške zlikovce koji su prije nešto više od pola vijeka zavili u crno brojna srpska mjesta u istočnoj Hercegovini, navodi list.

Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara je pored nove česme potvrdio da je riječ o spomeniku svim žrtvama "četničkih hordi", koje su, kako je rekao, "drugi put u skorijoj istoriji željele da iskorijene Bošnjake".