Portparol SNSD-a

Kovačević: U Srpskoj sve transparentno, za razliku od FBiH

  • 11.06.2020. 14:46

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević rekao je danas da je sve u vezi nabavke respiratora u Republici Srpskoj transparentno, te da, za razliku od FBiH, nije nabavljen nijedan neupotrebljiv respirator.

"Iako je to u skoro svim evropskim zemljama dobilo status tajne, u Republiic Srpskoj nije. U Srpskoj nema tajne, sve informacije su transparentne, a tako i one u vezi nabavke respiratora", istakao je Kovačević za RTRS.

On je rekao da se pri nabavci respiratora rukovodilo isključivo mišljenjem struke, a ne politikom.

"Nije se vodilo politikom, niti je rukovodio bilo ko iz politike, SNSD-a ili Vlade. Zdravstena struka je rekla koji su respiratori najbolji u vrijeme pandemije i koji će biti upotrebljivi i nakon toga", naveo je Kovačević.

On je naglasio da u Srpskoj nije nabavljen nijedan neupotrebljiv respirator koji stoji negdje sa strane ili respirator na kojem bi neko zaradio novac.

S druge strane, kaže Kovačević, svima je dobro poznata afera "Respiratori" u Federaciji BiH. Podsjeća da je firma Srebrna malina dobila dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH za uvoz medicinske opreme iako se time ne bavi.

"PDP-ov direktor Agencije, Aleksandar Zolak, dao je jednom takvom preduzeću sve dozvole za uvoz medicinskih sredstava a za sve što je bilo potrebno zdravstvenom sistemu Srpske pravili su probleme i čekali posljednji rok da dozvole uvoz medicinskih sredstava", rekao je Kovačević.

On je poručio opoziciji da umjesto što, kako je rekao, konstatno besmisleno pokušavaju da kriminalizuju vlast Republike Srpske, daju smislen odgovor kako je Srebrena malina neko ko je dobar za uvoz medicinskih sredstava a Fond zdravstvenog osiguranja Srpske nije.