Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH

Kovačević: Srpska ne može ni pod kakvim uslovima biti promijenjena

  • 28.09.2020.10:15

Republika Srpska ne može ni pod kakvim uslovima da bude promijenjena, ni u kakvim razgovorima oko izmjena Dejtonskog sporazuma, jer je jasno pravo srpskog naroda na konstitutivnost i entitet potvrđeno međunarodnim sporazumom, istakao je savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević.

Kovačević kaže da od potpisivanja Dejtonskog sporazuma bošnjački političari i Sarajevo nisu odustali od ratnog cilja, a to je "stvaranje republike BiH bez entiteta, bez ikakvih prava za Srbe i Hrvate u državi gdje bi Bošnjaci bili apsolutni vladari".

"Sve što rade i pokušavaju od završetka rata ide u tom pravcu. Ali, u Sarajevu moraju znati da je onda legitiman cilj i nezavisna Republika Srpska, kao i da Hrvati u nekoj novoj podjeli dobiju svoj dio BiH", rekao je Kovačević za "Večernje novosti".

Profesor međunarodnih odnosa Željko Budimir smatra da su posljednje izjave hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da se treba suprotstaviti centralizaciji BiH, reakcija na sarajevsku politiku majorizacije dva konstitutivna naroda u BiH, Srba i Hrvata, te konstantnih političkih napada na Republiku Srpsku.

"Nužnost dva naroda u BiH je da se na svaki način zaštite od bošnjačkog korpusa. Ukoliko Sarajevo ne promijeni svoju politiku, moraju biti svesni da se Dejtonski sporazum može mijenjati dijametralno suprotno od njihovih pokušaja stvaranja unitarne BiH, odnosno da se ide u disoluciju", rekao je Budimir, koji je i politički analitičar.

On je ocijenio i da bi kap koja bi mogla preliti čašu nezadovoljstva hrvatskog naroda mogli biti i posljednji izbori na kojima je SDA izbornim inženjeringom i zloupotrebom zakona, glasovima Bošnjaka, izabrala Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.