Kovačević: SNSD ne razmišlja o umanjenju nadležnosti gradonačelnika i načelnika

  • 25.11.2020. 19:16

Novopečeni gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković ni danas nije propustio priliku da zaprijeti protestima. Sve zbog informacija o eventualnim izmjenama Zakona o Upravi i lokalnoj samoupravi.

Iako još nigdje nema nikakvog teksta novog Zakona  Stanivuković poručuje, da će ukoliko dođe pred poslanike pozvati građane na proteste, uprkos propisanim epidemiološkim mjerama o zabrani okupljanja. O tome, kaže, treba da razmišljaju oni koji predlažu Zakone. 

"Ako neko bude istrajao na nečemu ovakvom, spreman sam biti prvi gradonačelnik koji će ljude pozvati da izađu na protest i to će se zvati prostest", kaže Draško Stanivuković, novoizabrani gradonačelnik Banjaluke.

Na sutrašnjoj sjednici Vlade RS neće biti nikakvog novog Zakona ili izmjena postojećeg Zakona o upravi i lokalnoj smoupravi, potvrđeno je ATV-u u Vladi RS.O navodfima PDP-ovaca, oglasili su se iz SNSD-a.Tražimo bilo kakvo rješenje da građani ne trpe posljedice i da se ne zaustavlja razvoj samih lokalnih zajednica u cijeloj Republici Srpskoj, poruka je iz SNSD-a. To je, kažu,  politička stranka koja ima ubjedljivo najveći broj načelnika i gradonačelnika u Srpskoj i sigurno je da ne razmišljamo o tome kako da umanjimo njihove nadležnosti kako to neki žele da predstave.  

"Ono o čemu razmišljamo, poučeni ranijim iskustvima i poteškoćama u funkcionisanju lokalnih zajednica, jeste da je potrebno pronaći rješenje kako da, u okolnostima kada ne postoji saglasnost između načelnika ili gradonačelnika i skupštine kao najvišeg zakonodavnog organa lokalne zajednice, ne trpe građani i ne zaustavlja se razvoj samih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj", kaže Radovan Kovačević, portparol SNSD-a.

Potrebno je, kaže Kovačević, odrediti određeni vremenski rok u kojem je potrebno postići dogovor između gradonačelnika, odnosno načelnika i skupštine. Fokus je na modelu razrješenja i donošenja konačne odluke u situacijama kada pomenuti vremenski rok istekne, što bi eventualne izmjene Zakona donijele.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.