Portparol SNSD-a

Kovačević: Sarajevo je zarobljeno u ratnim 90-im godinama

21:03, 13.09.2020.
Izvor: ATV
Radovan Kovačević, portparol SNSD-a i savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika govorio je u Centralnim vijestima ATV-a o saradnji Republike Srpske i Srbije, kao i o burnim reakcijama koje stižu iz Sarajeva.

"Oni žive i hrane se samo na zlobi, na nesreći drugih, a prvenstveno ono što najviše priželjkuju je nesreća srpskog naroda, Srpske i Srbije. Kada dođu dobre vijesti koje se odnose na Srbiju, kao što su je nedavno bilo sa Vašingtonskim sporazumom, kada vidimo da Srbija više nije neko kome se drže lekcije, već ima svoje mjesto i u Bijeloj kući i Ovalnom kabinetu sa predsjednikom SAD, to je nešto što frustrira ljude u Sarajevu", izjavio je Kovačević.

Ako vam komšija prijeti tužbom, teško da možete da razvijete neke odnose, poručuje Kovačević i konstatuje da političko Sarajevo funkcioniše na raznim prijetnjama, pa čak i ratom, a najnovija je prijetnja revizijom tužbe protiv Srbije.

"Ako vam komšija prijeti tužbom, teško da s njim možete da razvijete neke odnose osim nemogućih odnosa. U Sarajevu potpuno ignorišu to što su i poruke iz Srpske i Srbije uvijek apsolutno miroljubive, da radimo, da razvijamo eќonomiju i slično, ali i na to nema odgovora. Sve njihove poruke su rigidne, radikalne i zarobljene u devedesetim godinama", rekao je Kovačević za ATV.

Govoreći o nedavno održanoj posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj je potvrđena izjava srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika kojom je odluka Predsjedništva BiH o odobravanju Memoranduma o razumijevanju između Centralne izborne komisije BiH i Međunarodne fondacije za izborne sisteme veoma štetna po vitalne interese Republike Srpske, ali bez glasova opozicije, Kovačević je rekao da to pokazuje njihovu nacionalnu neodgovornost.

Kovačević je istakao da se mora podržati srpski član Predsjedništva BiH makar podigao veto i na vremensku prognozu.

"Sarajevo je jedini grad u regionu koji nije napredovao. Nikada nije ušlo u '96. godinu, ostalo je zarobljeno u tim ratnim devedesetim godinama i ne može da izađe iz te ratne atmosfere.

Portparol SNSD-a za ATV je govorio i o saradnji Srpske i Srbije i istakao da je teško zamisliti bilo koji bliži način saradnje između dvije države od način na koji to rade Srpske i Srbija, a da u prilog tome govori i odluka o zajedničkom prazniku.

"Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je već najavio da ćemo u narednim godinama na mnogo ozbiljniji način obilježavati taj praznik i u Srpskoj i u Srbiji. Ono što je jako bitno je to da će naša djeca učiti po identičnom školskom programu. Odgajaćemo ljude na način kao da odrastaju u jednoj zemlji", rekao je Kovačević.