Portparol SNSD-a

Kovačević: Program reformi suštinski mijenja odnose BiH i NATO

  • 05.02.2020. 13:06

Program reformi se ne može poistovjećivati s ANP-om, izjavio je portparol SNSD-a Radovan Kovačević za RTRS.

"Najbitnije je da Program reformi ni na koji način ne može da se poistovjećuje sa ANP-om. Radi se o dokumentu, koji u potpunosti mijenja suštinu odnosa BiH i NATO saveza", istakao je Kovačević.

Navodi da u Programu reformi postoji promjena tog odnosa, promjena i prekid tog kursa prema NATO, jer se sada više ne spominje članstvo u Alijansu kao cilj, već se, naprotiv, kaže da se ono ne prejudicira.

"To u bukvalnom prevodu znači da se ono ne razmatra, te da više uopšte nije na dnevnom redu. To je nešto što je za nas veliki uspjeh", istakao je Kovačević.

On je posebno istakao da je SNSD godinu dana od održavanja izbora pregovarao da se usvoji jedan takav dokument koji je u interesu i od koristi za Republiku Srpsku.

Kovačević je naglasio da su u Savjetu ministara dogovorili da svi dokumenti koji su bili u proceduri prije formiranja SM, a od održavanja posljednjih opštih izbora, budu skinuti sa dnevnog reda.

"Između ostalog, skinut je i ANP. Ljudi iz SDS-a i PDP-a su odbijali da to bude stavljeno na dnevni red jer su se bojali da glasaju protiv", kaže on.

Kovačević je reagovao i na izjavu predsjednika SDS-a Mirka Šarovića koji je ranije rekao da SDS ne odustaje od zakazivanja sjednice Narodne skupštine zbog, kako kaže, odgovornosti za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO-u, te to nazvao veleizdajom.

"Ne znam kako Mirko Šarović to može nazvati veleizdajom. On je predsjednik stranke koja nikada nije glasala za bilo koji dokument koji je protiv puta BiH u NATO. SDS je stranka, koja danas i zvanično na osnovu onoga što su podržali u institucijama, podržava put BiH prema NATO. U svakom slučaju, naravno da se ne radi o bilo kakvoj veleizdaji, radi se o jednom velikom uspjehu Republike Srpske", jasan je Kovačević.

On je istakao da je prekinut kontinuitet puta BiH prema NATO-u.

"Ukoliko bi se ikada došlo do situacije da se odlučuje o ulasku u NATO-, imamo taj stav da će se o tome ponovo odlučivati u Predsjedništvu BiH i u Parlamentarnoj skupštini BiH. Republika Srpska će na osnovu odluka njenih građana i institucija zauzeti obavezujući stav za predstavnike Republiek Srpske na nivou BiH", zaključio je Kovačević.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.