Kovačević poručio da je neophodan dijalog konstitutivnih naroda ili BiH neće imati budućnost

  • 15.04.2021. 15:40

Svima je poznata činjenica da su srpski i hrvatski konstitutivni narodi, ali i Republika Srpska, u BiH na silu, a ne svojom voljom, pa u tom smislu apsolutno iznenađuju burne i šokantne reakcije na informaciju o postojanju tzv. non pejpera koji predviđa mirno razdruživanje BiH.

Izjavio je ovo portparol SNSD Radovan Kovačević.

Kovačević je istakao da jedino što je šokantno i zabrinjavajuće u ovoj situaciji jeste nastavak prijetnji ratom koje redovno dolaze iz Sarajeva, iz kojeg su ovaj put otišli i korak dalje, pa su sada ratom zaprijetili cijeloj Evropi.

On je konstatovao da je takvo ponašanje krajnje neodgovorno i sramno i Republika Srpska najoštrije osuđuje sve prijetnje nasiljem i ratom.

– Naš ultimativni imperativ jeste da svako rješenje za BiH, a jedno od potencijalnih je svakako i razdruživanje, mora biti ostvareno na miran i civilizovan način – poručio je portparol SNSD.

On je naveo da je evidentno da je sada i širom Evrope, i to na mnogim zvaničnim mjestima i adresama, sve učestalije mišljenje da je ovakva BiH nemoguća i neodrživa, i da 25 godina od njenog nastanka BiH i dalje nije prihvaćena ni od jednog konstitutivnog naroda, već je, naprotiv, za sve narode isključivo predmet frustracija.

Kovačević je ocijenio “da bi ovo, bez obzira kako stvari trenutno izgledaju, možda mogla biti i posljednja prilika za opstanak BiH, ukoliko bošnjački politički predstavnici konačno napuste svoj autistični i isključivi pogled na BiH, po kojem osim za njih u BiH nema mjesta za bilo koga drugog, ili se u BiH niko osim njih ništa ne treba pitati”.

– Dakle, činjenica da je i u Evropskoj uniji sve više onih koji uviđaju da je ovakva BiH nemoguća i neodrživa, trebala bi biti posljednji signal za neophodnost dijaloga konstitutivnih naroda o budućnosti BiH, ili BiH uopšte neće imati budućnost – konstatovao je Kovačević.