Portparol SNSD-a

Kovačević: Politiku SNSD-a i Milorada Dodika određuju institucije Srpske

  • 07.09.2019. 14:54

SNSD i te kako razumije odnos veličina između Republike Srpske i NATO-a i u potpunosti se ponaša u skladu sa tim, rekao je Srni portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Komentarišući izjavu poslanika PDP-a Draška Stanivukovića da lider SNSD-a Milorad Dodik "mora da shvati da NATO nije opštinski odbor SNSD-a i da se prema NATO-u ili bilo kojoj većoj sili u svijetu ne možete tako ophoditi", Kovačević je rekao da Stanivuković isto tako treba znati da je razlika u dometu i značaju između njega i Dodika barem milion puta veća.

"Iako smo potpuno svjesni da je Republika Srpska na globalnom nivou mala, ona je za nas najveća i ono što odluči naš narod i naši građani, za nas je bitnije od želja bilo koje sile, ambasadora, izaslanika ili bilo koga drugoga", rekao je Kovačević.

On podsjeća da su posljednjih pet godina Srpsku na nivou BiH predstavljali gubitnici izbora i oni za koje su građani Republike Srpske rekli da ne žele da ih predstavljaju, a ponašali su se podanički, upravo kako Stanivuković danas predlaže SNSD-u.

"To je nešto što mora prestati i što su građani ubjedljivije nego ikada rekli na posljednjim izborima. Kome je odgovarao Igor Crnadak kada je izabran za ministra inostranih poslova, iako njegova stranka u parlamentu BiH nije imala nijednog jedinog poslanika, ili kome je odgovarao Mirko Šarović kada je prijetećim tonom govorio da neće njemu Narodna skupština govoriti šta će on da radi", upitao je Koačević.

On kaže da je sa Miloradom Dodikom i SNSD-om konačno završeno vrijeme kada se politika Republike Srpske na nivou BiH određivala u Sarajevu i na raznoraznim bjelosvjetskim adresama, a samo ne u Republici Srpskoj i njenim institucijama.

"Upravo zbog toga i postoje ovoliki napori SDA i stranaca da se onemogući ulazak SNSD-a u Savjet ministara i da se po svaku cijenu sačuvaju poslušnici iz PDP-a i SDS-a u Savjetu ministara", rekao je Kovačević.

On ističe da, za razliku od Šarovića, SDS-a i PDP-a, SNSD-u i vladajućoj koaliciji iz Republike Srpske, uključujući i Milorada Dodika, uvijek će Narodna skupština i druge institucije Republike Srpske govoriti šta da rade i na koji način da se ponašaju i u Sarajevu i na svim drugim mjestima izvan Republike Srpske.

"Tako je potpis Nebojše Radmanovića, za koji je negdje čuo i mladi Stanivuković, bio u potpunosti u skladu sa stavom koji je usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srpske, odnosno sa Deklaracijom o strateškom opredjeljenju Republike Srpske u sistemu odbrane BiH, koju je Narodna skupština Republike Srpske glasovima svih stranaka usvojila 2005. godine", podsjeća Kovačević.

On ističe da je u skladu sa stavom usvojenim u Narodnoj skupštini Republike Srpske danas i politika Milorada Dodika, koji ne dozvoljava da se napravi ijedan novi korak ka članstvu u NATO u skladu sa promijenjenim stavom u Narodnoj skupštini Republike Srpske, koja je 2017. godine usvojila Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti.