Kovačević: Narodna skupština je iznad Predsjedništva BiH

  • 07.09.2020. 13:54

Na današnjoj posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske brani se suverenitet BiH, ali i Republike Srpske i konstitutivnih naroda u BiH i potvrđuje da je sprovođenje izbornog procesa nadležnost BiH, a ne bilo kakvih međunarodnih fondacija i organizacija, rekao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Kovačević je odbacio kritike opozicionih stranka u Srpskoj da je održavanjem posebne sjednice zloupotrijebljena Narodna skupština i naglasio da nije riječ o zloupotrebi, već o tome da se Narodna skupština postavi na pravo mjesto, jer će ona dati konačnu riječ o odluci o odobravanju zaključivanja Memoranduma o razumijevanju između CIK-a BiH i Međunarodne fondacije za izborne sisteme.

"Ne radi se o zloupotrebi Narodne skupštine, već o korištenju prava Republike Srpske. Vitalni entitetski interes koji srpski član Predsjedništva BiH /Milorad Dodik/ koristi na osnovu Ustava pokazuje ko je nosilac suvereniteta u BiH", rekao je Kovačević za Televiziju N1.

On je napomenuo da je Narodna skupština iznad Predsjedništva BiH i ostalih i kada parlament Srpske kaže da je povrijeđen vitalni interes, odluka Predsjedništva donesena preglasavanjem srpskog člana postaće ništavna.

Kovačević je pojasnio da je Međunarodna fondacija za izborne sisteme nevladina organizacija finansirana većinom od vladinih američkih organizacija, USAID-a i Nacionalnog demokratskog instituta.

On ukazuje da je to fondacija jedne američke stranke koja u BiH direktno sarađuje i podržava određene političke stranke, između ostalog i opozicione u Republici Srpskoj koje žele da sruše trenutnu vlast u Srpskoj.

"Ne osporava se bilo kome da dođe i posmatra izbore u BiH i Republici Srpskoj. Naša pobjeda je nesumnjiva i nemamo problem da to neko nadgleda. Ono što je sporno je da se bilo ko miješa u sprovođenje izbornog procesa", poručio je Kovačević.

Prema njegovim riječima, u Memorandumu o razumijevanju između CIK-a BiH i Međunarodne fondacije za izborne sisteme postoje stvari koje su zabrinjavajuće, a to je, između ostalog, da će se baviti biračkim spiskovima.

"Oni hoće da se direktno uključe u izborni proces. To je organizacija sa međunarodnog nivoa, iz SAD koja želi da se uključi u sprovođenje izbornog procesa i da se umiješa u ono što je direktna nadležnost BiH", rekao je Kovačević.

U Banjaluci se danas održava posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj se razmatra Prijedlog odluke o potvrđivanju izjave srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika prema kojoj je odluka o odobravanju zaključivanja Memoranduma o razumijevanju između CIK-a BiH i Međunarodne fondacije za izborne sisteme, veoma štetna po vitalne interese Srpske.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)