Savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH

Kovačević: Izjava Turkovićeve krajnji domet akumulirane bošnjačke mržnje

  • 13.12.2020. 21:03

Izjava ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković je krajnji domet akumulirane mržnje političkih predstavnika bošnjačkog naroda prema Srbima, prema Republici Srpskoj i prema najlegitimnijem predstavniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, izjavio je savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević.

"Porediti Republiku Srpsku i srpski narod sa nacistima, a Milorada Dodika sa Adolfom Hitlerom bilo bi isto kao kada bi danas neko iz NJemačke poredio građane Izraela i Izrael sa nacistima, a predsjednika, odnosno premijera Izraela sa Adolfom Hitlerom. Dakle, to je jedna nevjerovatna, sramna, skandalozna i katastrofalna izjava koju je izrekla Bisera Turković, i to je nešto što zaslužuje svaku moguću osudu", rekao je Kovačević.

Kovačević je istakao da je ova izjava Turkovićeve skandalozna i zbog toga što je srpski narod, uz jevrejski narod, najveći stradalnik u Drugom svjetskom ratu.

Kovačević, koji je i portparol SNSD-a, podsjetio je da su Srbi proganjani u Drugom svjetskom ratu samo zato što su Srbi, za razliku od Hrvata i Bošnjaka koji su u sklopu Nezavisne Države Hrvatske bili slobodni, građani prvog reda, za razliku od Srba koje su tada masovno ubijali i Hrvati i Bošnjaci, zajedno sa nacistima i fašistima iz NJemačke i Italije, i u Jasenovcu i u Prebilovcima i u Jadovnu i na mnogim drugim stratištima, odnosno gdje god su mogli.

Prema njegovim riječima, pitanje je da li poslije ovakve izjave Republika Srpska i njeni predstavnici uopšte imaju više sa kim da razgovaraju u BiH.

Govoreći o blagim reakcijama iz OHR-a i Ambasade SAD u BiH na izjavu Turkovićeve, Kovačević je rekao da je to, nažalost, nešto na šta je Republika Srpska navikla u BiH.

"Određeni predstavnici međunarodne zajednice konstantno protežiraju i navijaju za bošnjačku političku stranu u BiH i umjesto da su tu da poštuju BiH, njenu ustavnu strukturu, kao i sve predstavnike građana u BiH, oni poštuju, protežiraju i navijaju za predstavnike samo jednog naroda. Moramo da se zapitamo kakve bi reakcije bile da su, ne daj Bože, ovakve sramne izjave izrekli bilo ko od predstavnika Republike Srpske, srpskog konstitutivnog naroda", rekao je Kovačević.

On ističe da se na te reakcije ne bi trebalo ni čekati, niti bi bilo ko mora da postavlja pitanje, već bi one stigle ekspresno.

"Sve su to stvari na koje smo navikli. Mi smo navikli da Republiku Srpsku kažnjavaju i pokušavaju da kažnjavaju zbog toga što se zalažemo za poštovanje Ustava, a da neke druge nagrađuju jer se zalažu za kršenje Ustava, ustavnog poretka i Dejtonskog mirovnog sporazuma", rekao je Kovačević.

On kaže da je Bisera Turković prilikom tog sramnog poređenja Republike Srpske i srpskog naroda sa nacistima i Milorada Dodika sa Adolfom Hitlerom govorila o ukidanju Republike Srpske, sa željom da se ukine Republika Srpska, dakle da se poništi ustavna struktura, da se prekroji ustavna struktura BiH, da se na najdirektniji mogući način ugrozi Dejtonski mirovni sporazum.

"To su sve stvari koje su za nas apsolutno nedopustive i o kojima ćemo da upoznamo kompletnu međunarodnu zajednicu. Ima u međunarodnoj zajednici onih koji na mnogo racionalniji i realniji način gledaju na stanje u BiH", rekao je Kovačević za ATV.

Govoreći o izjavi predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića da je Republika Srpska neupitna kategorija, da promjene Dejtona nema bez nasilja, Kovačević je rekao da to govori o jednoj veoma bitnoj stvari koju je radila Republika Srpska i njeno rukovodstvo u posljednje vrijeme, a to je stvaranje racionalnog savezništva sa predstavnicima hrvatskog konstitutivnog naroda u BiH kroz Ustav, bez namjere da se bilo kome nanese šteta.

"Sada vidimo da je to konačno dalo neke značajnije rezultate. Svi oni koji imaju namjeru da ukidaju Republiku Srpsku i da na bilo koji način narušavaju ustavni poredak BiH koji je zasnovan na ravnopravnosti dva entiteta i tri konstitutivna naroda, sada neće imati protiv sebe samo Republiku Srpsku, nego i mnoge međunarodne faktore, uključujući i Hrvatsku i predstavnike hrvatskog konstiutivnog naroda u BiH", rekao je Kovačević.

U tom kontekstu, kaže on, u Republici Srpskoj doživljavaju izjavu Milanovića, koji je jasno rekao da je Republika Srpska realnost i da je to nešto što ne može da se promijeni, i da je ravnopravnost tri konstitutivna naroda realnost koja ne može da se promijeni bez pristanka i entiteta i konstitutivnih naroda.

"Vidimo da su oni u Sarajevu iskoristili jednu metaforu koju, ili nemaju kapacitet da razumiju ili je namjerno nisu razumjeli, da bi u potpunosti skrenuli pažnju sa vjerovatno najskandaloznije i najsramnije izjave ispoljavanja mržnje ikada izrečene u BiH, a gdje je svašta negativno rečeno u posljednjih 25 godina", rekao je Kovačević.

On ističe da je ta metafora jedino što je njih zanimalo, koju nisu željeli da razumiju, umjesto jasnih poruka da ni Hrvatska, koja je članica EU, neće dozvoliti narušavanje ustavne strukture BiH.

Kovačević je naveo da su veoma opasne poruke koje u posljednje vrijeme dolaze od visokog predstavnika Valentina Incka, kao i pojedinih bošnjačkih lobista u Vašingtonu, te pokazuju da je pred Republikom Srpskom veoma ozbiljan period.

"S druge strane, nažalost, imamo predstavnike opozicije Republike Srpske koji bez obzira na sve to govore da ne postoji nikakav pritisak prema Republici Srpskoj, iako je i laiku jasno o kakvim opasnim pritiscima je riječ", rekao je Kovačević, dodavši da političke interese treba ostaviti po strani, a zaštita Republike Srpske i njenih interesa uvijek mora da bude na prvom mjestu.

U tom kontekstu, naveo je on, veoma je značajna i posjeta ministra spoljnih poslova Rusije koja je veoma značajna svjetska sila i istinski partner Republike Srpske, kao i BiH, ali naravno dejtonske BiH u kojoj su ravnopravna dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

"Vjerujem da gospodin Lavrov dolazi upravo sa takvim porukama poštovanja Republike Srpske, BiH i svih njenih predstavnika", rekao je Kovačević.