Direktor policije Republike Srpske

Kostrešević: BiH mora poštovati sporazume o readmisiji

  • 03.08.2020. 14:41

Direktor policije Republike Srpske Siniša Kostrešević izjavio je Srni da bi BiH morala da poštuje zakon i međunarodne sporazume o readmisiji kada je riječ o ilegalnim migrantima, jer će u suprotnom imati probleme koje u ovom trenutku niko ne može da predvidi.

"Po zakonu i međunarodnim sporazumima o readmisiji ilegalni migranti, dakle lica stranog porijekla koja su nezakonito na teritoriji neke države u ovom slučaju BiH, vraćaju se u države iz kojih su došli ili u domicilnu državu. To je jedino zakonsko rješenje koje postoji", rekao je Kostrešević, koji je ujedno po funkciji rukovodilac Koordinacionog tijela za migracije Republike Srpske.

Kostrešević ističe da je austrijski ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer potpuno u pravu kada kaže da se ilegalni migranti iz BiH trebaju vratiti u zemlje odakle su došli.

"Nehamer se pozvao na zakon i rekao da taj zakon treba da se poštuje", navode je Kostrešević.

Odgovarajući na pitanje koliko se to zakonsko rješenje, odnosno potpisani sporazumi o readmisiji poštuju u BiH, Kostrešević je rekao da to najbolje pokazuje situacija sa ilegalnim migrantima.

"Jasno je da se ništa od toga ne poštuje. Ko je od ilegalnih migranata vraćen u zemlju porijekla?! Nije niko. To je zaista čudna situacija", istakao je Kostrešević.

On je naveo da u BiH niko ne zna koliko ima ilegalnih migranata, koji se, kako kaže, kreću na sve strane.

"Ima ilegalnih migranata koje Granična policija BiH dva, tri, četiri ili više puta zaustavlja, zaustavlja ih policija Republike Srpske, policija Federacije BiH, kantona...Svako nešto evidentira i zaista niko ne zna koliko ih ima. Očigledno je da broj ilegalnih migranata znatno raste", rekao je Kostrešević.

Komentarišući činjenicu da su bezbjednosne agencije iznijele podatke da se jedna te ista lica pod različitim identitetom u više navrata evidentiraju na granici i dolaze na prostor BiH, Kostrešević je rekao da je očigledno da u BiH ima više lica sa nepoznatih područja i da se za njih ne može utvrditi ko su.

"Ne zna se odakle dolaze, ko su, koje su im namjere i sasvim logično da je to ogroman bezbjednosni problem", rekao je Kostrešević.

On je podsjetio da mnoge terorističke aktivnosti u Evropi i svijetu imaju veze sa BiH, počev od "šeme Al kaide, napada na tornjeve u SAD i svi teroristički napadi su na neki način povezani sa BiH".

"Mnoga lica koja su učestvovala u terorističkim aktivnostima ili su bila u BiH, prolazila određene obuke ili su na neki način povezana sa ovom zemljom. Ništa se nije promijenilo od tada do sada", tvrdi Kostrešević.

Odgovarajući na pitanje da li od novog ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Selme Cikotića očekuje da će se revnosnije baviti pitanjem ilegalnih migranata, s obzirom na činjenicu da je prethodni ministar Fahrudin Radončić podnio ostavku zbog činjenice da u BiH nije bilo volje da se ovo pitanje riješi na valjan način i da se migranti vrate u zemlje porijekla, Kostrešević kaže da je to "političko pitanje i pitanje koje mora da se rješava na nivou BiH".

"Ne bih ulazio u tu sferu kao direktor Policije Republike Srpske. Vrijeme će pokazati šta će uraditi", rekao je Kostrešević.

Austrijski ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer pozvao je da se osmisle programi za povratak ilegalnih migranata u BiH i Srbiji u zemlje porijekla.

Nehamer je u intervjuu za agenciju APA rekao da Evropska unija već planira određene programe po tom pitanju i da o tom pitanju već postoji bilateralna saradnja sa BiH, gdje, kako kaže, ima devet do deset hiljada ilegalnih migranata. 

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.