Stevandić dobio četvrtog poslanika

Kostadin Vasić novi član Ujedinjene Srpske

  • 13.11.2018. 19:07

Na izborima je dobio poslanički mandat u Srpskoj demokratskoj stranci, ali u Parlament ulazi kao član Ujedinjene Srpske. Kostadin Vasić, nakon što je izbačen iz SDS-a našao je svoje mjesto kod Nenada Stevandića i tako, praktično, postao četvrti poslanik te stranke u Narodnoj skupštini. 

Rukovodstvo SDS-a se udaljilo od izvornih principa partije, rekao je Vasić na konferenciji za novinare u Banjaluci na kojoj je, u prisustvu Stevandića, i ozvaničio prelazak u Ujedinjenu Srpsku. 

"Logičan potez koji sam ja, i kao čovjek i kao narodni poslanik, morao povući je da nastavim djelovanje u stranci koja ima za cilj da ujedini Republiku Srpsku, da ujedini političke partije, da ujedini narod, da ima jasan nacionalni stav, a sve ovo je zastupao u prethodnih deset godina, bar sa mnom, doktor Nenad Stevandić," rekao je Vasić.

Zadovoljan sam činjenicom da je Vasić prepoznao kontinuitet politike Ujedinjene Srpske, kaže novi stranački šef bivšeg SDS-ovca. Nenad Stevandić poručuje da partija ne odustaje od izvornih principa, jer okuplja ljude koji nisu promijenili svoja politička i nacionalna uvjerenja. 

"Što se tiče gospodina Vasića, ja smatram da se on nije promijenio, nego su se promijenili oni koji su njega isključivali i da je osnovni problem debakla ili ponora nacionalne linije u SDS-u napuštanje tog izvornog nacionalnog koncepta i podilaženje federalnim i međunarodnim faktorima. I sada je borba između za dva koncepta i sada su se neki ljudi kasno probudili, ali Republika Srpska ne može da čeka ničiju ličnu sujetu," rekao je Stevandić.

Prelaskom Kostadina Vasića u Ujedinjenu Srpsku, ta partija je ojačala svoju, ali i poziciju vladajuće koalicije u Narodnoj skupštini. Vasić nema dilemu kako će raditi u Parlamentu. Nenad Stevandić, kaže Vasić, ima viziju i nikada neće odustati od srpskih nacionalnih interesa i Republike Srpske što se, uvjerava, uklapa i u njegov rad. Kratko se osvrnuo i na stanje u bivšoj stranci, rekavši da nije otišao, već da je izbačen iz SDS-a čiji Glavni odbor nije ni razmatrao njegovu žalbu o isključenju, što mu je bio jasan znak da ga više ne žele. 

"Dalje, ne želim da se valjam u blatu zajedno sa tim ljudima, jer oni su svoje rekli, ja sam svoje rekao, sve sam iscrpio, radio, pokušao, i nisam uspio da u toj stranci napravim jedan pošten odnos," kaže Vasić.

Kostadin Vasić je izbačen iz SDS-a 27. oktobra, nakon što javno rekao da jedinstvo političara u Srpskoj sprečava grupa funkcionera u SDS-u koju predvode Dragan Mektić, Mladen Bosić i Aleksandra Pandurević, a koji, kako je rekao, rade po nalogu stranih obavještajnih službi.