Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa

Košarac u Gradišci: Potreban pogon za preradu voća i povrća

  • 10.02.2020. 15:14

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izrazio je zadovoljstvo zbog opredjeljenja gradskih vlasti u Gradišci da privuku investitora koji bi otvorio pogon za preradu voća i povrća, jer je ovo primarno poljoprivredni kraj i lider u voćarskoj proizvodnji sa oko 60 odsto ukupne proizvodnje jabuka u BiH.

"To je neophodno i na tom pitanju ćemo narednih mjeseci raditi zajedno sa Gradskom upravom Gradiška, jer bi preradom voća i povrća obezbijedili i jedan vid zaštite domaće proizvodnje, prerađivači bi otkupljivali proizvode od domaćih poljoprivrednika i svoje proizvode plasirali na domaće i inostrano tržište", rekao je Košarac danas u Gradišci gdje je, zajedno sa gradonačelnikom Zoranom Adžićem nakon razgovora u Gradskoj upravi, posjetio novi Carinski terminal.

On je naveo da se na području Gradiške proizvodi i oko 20 miliona litara mlijeka godišnje, što je značajno sa aspekta namjera Ministarstva spoljne trgovine da pozove inspekcijske organe Ruske Federacije da dođu u BiH i izvrše analizu na domaćim farmama radi pokretanja izvoza mlijeka i crvenog mesa na rusko tržište.

"Treća tema o kojoj me informisao gradonačelnik Adžić jeste da se tri miliona kilograma pilećeg mesa proizvode na 22 farme u Gradišci i da postoje potrebe izvoza tog mesa u zemlje EU. Nisam zadovoljan činjenicom da postoje samo kapaciteti u Federaciji BiH (FBiH) koji izvoze pileće meso u EU. Postoje informacije da su peradari u Srpskoj dostigli standarde koje zahtijeva evropsko tržište i tražiću informacije od nadležnih institucija kako bismo omogućili ravnomjeran izvoz pilećeg mesa iz Republike Srpske i FBiH", naglasio je Košarac.

On je dodao da je sa Adžićem razgovao i o potrebi da se u Gradišci, kao lokalnoj zajednici sa povoljnim geografskim položajem na granici sa EU, pokrene procedura otvaranja slobodne ekonomske zone.

"Tu postoje elementi koji se moraju usaglasiti sa Upravom za indirektno oporezivanje BiH i zakonom koji definiše slobodne ekonomske zone. Raduje me činjenica da Gradska uprava i gradonačelnik po ovom pitanju žele da sarađuju sa Pirotom, koji je primjer dobre prakse u toj oblasti. Slobodne ekonomske zone jesu u nadležnosti Ministarstva i mi ćemo u potpunosti biti na usluzi Gradišci", naglasio je Košarac.

On je tokom posjete Carinskom terminalu u Gradišci rekao da treba ojačati kapacitete Granične veterinarske službe koja je u sastavu Kancelarije za veterinarstvo BiH, da bi imala neophodne elemente kao svi savremeni granični prelazi u EU.

"Uložićemo napor da ovaj granični prelaz još bolje opremimo i u narednom periodu kada se bude otvarala priča o budžetu za 2020. godini imaćemo intervencije kada su u pitanju njihovi budžetski zahtjevi", dodao je Košarac.

Adžić je rekao da Gradiška ima najopremljeniji granični prelaz koji sada ima samo funkciju carinjenja robe, što je dovelo do rasterećenje saobraćaja u gradskoj zoni, ali da su saobraćajnim gužvama trenutno opterećene mjesne zajednice Obradovac, Kruškik i Čatrnja.

"Saobraćaj će potpuno biti rasterećen završetkom novog mosta na Savi i izgradnjom obilaznice, na čijoj izgradnji Gradska uprava intenzivno radi sa Ministarstvom saobraćaja i veza Republike Srpske, "Putevima Srpske" i "Autoputevima"", naveo je Adžić.

On je istakao da je sa Košarcem razgovarao o mogućoj saradnji sa Evropskom komisijom na unapređenju poljoprivredne proizvodnje i kako obezbijediti plasman poljoprivrednih proizvoda.

"Imamo ohrabrenje od ministra da i Savjet ministara želi da radi na rješavanju ovog promblema, jer je za naše poljoprivredne proizvođače plasman proizvoda važniji od subvencija proizvodnje", dodao je Adžić.

Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH LJubomir Kalaba rekao je da je granični prelaz u Gradišci jedan od najopremljenijih u regionu koji na 1.100 metara kvadratnih ima sadržaje koji zadovoljavaju sve uslove da se žive životinje i proizvodi životinjskog porijekla adekvatno pregledaju.

"Imamo prostorije za istovar po jedne pošiljke živih životinja i smrznute robe. Moramo završiti i određene dodatne radove i nadam se da će to biti kompletirano u skorije vrijeme", dodao je Kalaba. 

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?