Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa

Košarac u Bijeljini: Saradnjom do razvoja na dobrobit građana

  • 07.07.2020. 13:17

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je danas u Bijeljini da je ovaj grad u cjelokupnoj političkoj javnosti u Republici Srpskoj prepoznat kao sredina za dobar život u kojoj postoji vrlo jasna politika saradnje sa svim nadležnim institucijama Srpske.

- Na temelju toga treba istaći da se u Bijeljini realizuju tri ključna projekta, to je izgradnja auto-puta, gasifikacija i drinski nasip, što dovoljno govori o sklonosti gradskih struktura da imaju dobru komunikaciju sa nadležnim nivoima vlasti kako bi što brže rješavali probleme građana i razvijali ovu lokalnu sredinu - rekao je Košarac nakon razgovora sa gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem.

On je izrazio žaljenje što ta saradnja nije bila razvijena i sa Savjetom ministara u prethodnom mandatu.

- Došao sam da prenesem poruku predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije i ostalih kolega koji dolaze iz Republike Srpske da su vrata naših kabineta potpuno otvorena za Bijeljinu, kao i za ostale gradove u Republici Srpskoj, da zajedno sa gradskim vlastima želimo da rješavamo pitanja važna za građane i za razvoj ovih lokalnih sredina - istakao je Košarac.

Prema njegovim riječima, postoji mnogo posla i mnogo odgovornosti prema građanima koji od vlasti očekuju efektivan rad na rješavanje svih problema sa kojima se suočavaju.

- Razgovarali smo o razvojnim projektima, a s obzirom na to da je Bijeljina agrarna sredina dominantna tema bila je poljoprivreda i načini da se pomogne primarnim proizvođačima i sektoru prerade poljoprivrednih proizvoda - naveo je Košarac.

Ministar je kao prioritete svog rada istakao nastojanje da u spoljnotrgovinskom prometu mesa kompanije iz Republike Srpske moraju biti ravnopravne sa kompanijama iz Federacije BiH.

- Žao mi je, naslijedio sam neravnopravan tretman tih kompanija i cilj je da damo jasnu viziju razvoja politika da kompanije iz Republike Srpske moraju da budu uključene, a time će i primarni poljoprivredni proizvođač lakše prodavati stoku kompanijama koje imaju tu vrstu kapaciteta - rekao je Košarac i dodao da je zbog toga nedavno posjetio Mesnu industriju "ZP komerc" u Bijeljini.

On je naveo da je, osim izvoza junetine i teletine u Tursku, BiH popunila upitnik za izvoz junećeg mesa u Kinu i da se radi na popunjavanju upitnika za izvoz u zemlje EU, ocjenjujući da je to šansa da primarni poljoprivredni proizvođači i u Semberiji imaju plasman na nova tržišta.

Košarac je rekao i da Bijeljini treba slobodna zona i da ga raduje što gradonačelnik i njegovi saradnici imaju viziju za njenu izgradnju, što obezbjeđuje više radnih mjesta i prihoda za grad.

Prema njegovim riječima, turizam je pogođen kovidom-19 i o tome je bilo riječi na sastanku u Bijeljini, kao i načinima da se uz angažovanost svih nadležnih pomogne u ovoj oblasti, posebno Banji Dvorovi, pri čemu je najavljena mogućnost saradnje sa Mađarskom po pitanju prenošenja iskustva u razvoju banjskog turizma.

- Za nas je Bijeljina veoma značajno mjesto i raduje me što ćemo unaprijediti saradnju na nivou grada i Vlade Republike Srpske, a sada je to saradnja na nivou grada, Vlade Srpske i Savjeta ministara. Zajedničkim naporima definisaćemo politike koje će biti u funkciji rješavanja nagomilanih problema građana, da damo novi zamajac razvoju grada - rekao je Košarac.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je nakon razgovora sa Košarcem rekao novinarima da je dominantna tema bila poljoprivreda, u okviru toga i izvoz svinjetine i junetine, uz istaknutu potrebu da se otvore nova tržišta i zaštiti domaća proizvodnja, kao i mogućnostima privlačenja grantova EU za pomoć projektima u poljoprivredi.

On je rekao da je zbog virusa korona u problemu i turizam i da je bilo riječi o načinima na koji se može pomoći ublažavanju krize u ovoj oblasti, navodeći primjere semberskih turističkih bisera - Etno-sela "Stanišići" i Banje Dvorovi, koja je u vlasništvu grada.

- Ono što je atraktivno i o čemu u Bijeljini razmišljamo su slobodne zone, koje mogu biti podstrek privredi i otvaranju radnih mjesta - istakao je Mićić i naglasio da ovaj grad ima podršku Vlade Republike Srpske i Savjeta ministara za nove važne projekte na dobrobit građana Semberije.

U nastavku boravka u Bijeljini ministar Košarac posjetio je Poljoprivredno dobro "Semberija".