Košarac sa Mićićem, mađarskim ambasadorom i privrednicima u Bijeljini

  • 15.09.2020. 19:24

U pogledu agrarne politike i poljoprivrede Semberija je izuzetno važna za Republiku Srpsku i BiH. Zbog toga su ministri Košarac i Pašalić, sa ambasadorom Mađarske u BiH, razgovarali o savladavanju brojnih izazova kada je sekrotr poljoprivrede u pitanju. Posjetili su i podružnicu mađarske kompanije u Bijeljini, koja je distributer poljoprivredne mehanizacije. U planu je i posjeta Mađarskoj. 

"Tamo bi razgovarali o nekim projektima i ono što očekujemo je da dobijemo podršku prije svega po pitanju saradnje savjetodavnih službi RS i Mađarske jer oni imaju jako razvijenu savjetodavnu poljoprivrednu službu. Pričali smo o nekim zajedničkim projektima, transferu znanja", kaže Boris Pašalić -  ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

"Naše procjene govore da ako budemo imali usaglašene politike, adekvatne politike i ako one budu tretirane na adekvatan način sa onim zemljama koje su prošle pristupanje EU, poljoprivreda može biti top sektor za BiH odnosno za Republiku Srpsku i Federaciju BiH i iz tog razloga današnje mjesto okupljanja jeste Semberija", kaže Staša Košarac - ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u BiH .

Ambasador Mađarske u BiH istakao je da su u Bijeljini vođeni dobri i konstruktivni razgovori.

"Imamo veoma dobre odnose i te odnose možemo da gradimo. Veoma je važno da što više mađarskih kompanija dođe tu, ne samo zato da napravi profit. Nama je veoma važno da od toga obje strane imaju benefite", kaže Kristian Posa - ambasador Mađarske u BiH.

Osim poljoprivrede, turizam je grana koja, itekako, ima svoje mjesto u Semberiji. Moglo bi se razgovarati i o pronalaženju strateškog partnera za ulaganje u Banju Dvorovi. 

"Vidjećemo da li će to biti na bazi javno-privatnog partnerstva, da li će to biti možda još bolja saradnja sa Vladom RS. U svakom slučaju nastojimo da u narednom periodu nađemo jedno pravo rješenje imajući u vidu da JU Banja dvorovi bitiše u vlasništvu Grada Bijeljine", kaže Milorad Zekić - direktor JZU "Banja Dvorovi".

"Nama je cilj da ponovo budu nosioci turizma u našem gradu, da ovdje bude zaposleno stotitnjak ljudi i više, da svi kapaciteti ovdje od 400 ležaja i više budu popunjeni, da vratimo stari sjaj i da bude još bolje", kaže Mićo Mićić - gradonačelnik Bijeljine .

Posjeta ministara i ambasadora Bijeljini bila je prilika i da se dogovori saradnja Bijeljine sa jednim od mađarskih gradova.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм