Šef Kluba SNSD-a

Košarac: Incko je megafon bošnjačke politike

  • 12.07.2019. 12:07

Šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac izjavio je Srni da je krajnje vrijeme da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji podržava isključivo bošnjačke političke interese, napusti BiH i ostavi je da se razvija u duhu demokratije i tolerancije.

Komentarišući stav OHR-a da visoki predstavnik u BiH neće prisustvovati komemoracijama srpskim žrtvama dok se ne prestane negirati navodni genocid u Srebrenici i govoriti protiv BiH, Košarac je rekao da je to samo jedna u nizu potvrda da je Incko "megafon bošnjačke politike". 

Napominjući da je potrebno da se na univerzalan način raspravlja o svim pitanjima u BiH, Košarac je istakao da je vidljiv jednostran pristup visokog predstavnika svim problemima u BiH i da je uvijek orijentisan u interesu Bošnjaka. 

"Incko je na strani bošnjačke političke elite i njihovih nacionalnih interesa, iako bi visoki predstavnici i predstavnici međunarodne zajednice trebalo da imaju jednak pristup svim, pa i nacionalnim pitanjima tri konstitutivna naroda", smatra on. 

Košarac je rekao da Incko ne treba da uslovljava ko će imati kakve političke stavove o nekim događajima u ratnom periodu, već da širi potrebu za mirnim, tolerantnim i demokratskim razvojem BiH. 

"Incko ne smije da se svrstava samo na jednu stranu - stranu Bošnjaka, koji kada god zapadnu u bilo kakvu političku utakmicu imaju za partnera visokog predstavnika, umjesto da partnerstvo razvijaju sa predstavnicima druga dva konstitutivna naroda", rekao je Košarac. 

Primjetno je, kaže on, da visoki predstavnik ne dolazi na obilježavanje stradanja srpskog naroda koji će uvijek u miru i dostojanstvu obilježavati stradanja svojih sunarodnika. 

"Naš stav je vrlo jasan i od njega nećemo odustati – ratni zločin počinjen je i nad srpskim narodom. Bila je to politika Alije Izetbegovića, te političkog i vojnog vrha takozvane republike BiH koja je bazirala svoj politički imerativ da BiH bude isključivo muslimanska zemlja", podsjetio je Košarac. 

On je napomenuo da niko ne negira da su Bošnjaci stradali u prethodnom ratu i da svi koji su činili ratne zločine moraju za to i odgovarati, ali da takav pristup ne postoji kod bošnjačke političke elite, ni kod visokog predstavnika kada je u pitanju stradanje srpskog naroda. 

"Ovakve izjave visokog predstavnika ne doprinose razvoju dobrih odnosa, niti jednom demokratskom, razvijenom odnosu u BiH. Ne doprinose ni tome da se složimo da su stradala sva tri naroda, jer je činjenica da su svi stradali i da za ratne zločine treba da odgovaraju svi, bez obzira kako se ko zove", rekao je Košarac. 

On je rekao da se nastavlja uplitanje dijela međunarodne zajednice i visokog predstavnika u percepciju dešavanja u ratnom periodu u BiH, "kao i podrška Haškom tribunalu i Sudu BiH koji dijeli selektivnu pravdu, umjesto da na univerzalan način procesuiraju ratne zločine u BiH". 

"Očigledno je da visoki predstavnik daje podršku samo bošnjačkim interesima i to potvrđuje naš stav da je neophodno da napusti BiH, koja ne može napredovati sve dok su visoki predstavnici samo u funkciji jednog naroda", dodao je Košarac. 

Komentarišući jučerašnju tvrdnju visokog predstavnika da će naredne godine BiH sigurno dobiti zakon o negiranju genocida, Košarac je rekao da visoki predstavnik širi nebuloze i iznosi paušalne političke stavove u BiH, čime pokazuje da je nekredibilan. 

"Visoki predstavnik ima mogućnost da nametne zakon, jer ima bonska ovlaštenja, ali zakoni koji su nametali visoki predstavnici nisu imali pozitivne efekte. Osim toga, nametnute zakone neophodno je verifikovati u parlamentu BiH. Mi smo za univerzalan pristup procesuiranja ratnih zločina, ali nećemo nikada dati verifikaciju falsifikatima koji promoviše bošnjačka komponenta i visoki predstavnik", poručio je Košarac. 

On je napomenuo da Republika Srpska ulaže svoje kapacitete kako bi se definisala konačna istina o događajima u i oko Srebrenice od 1992. do 1995.godine, zbog čega je i formirala Komisiju za Srebrenicu. 

"Svjedoci smo različitih oblika falsifikata o događajima u Srebrenici, a istinu osporavaju određene strukture okupljene oko visokog predstavnika", ocijenio je Košarac. 

Iz OHR-a su naveli da će ozbiljno početi razmišljati o tome da svoje prisustvo na komemoracijama nevinim srpskim civilnim žrtvama u Podrinju podignu, kako kažu, na viši nivo, kada se "za to stvore uslovi, odnosno kada pojedini govornici na /nekim/ komemoracijama prestanu negirati da se genocid desio u Srebrenici, glorifikovati ratne zločince, širiti govor mržnje, te govoriti protiv BiH". 

Ovo je navedeno u odgovoru OHR-a na pitanje Srne zašto visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nije prisustvovao u subotu u Bratuncu pomenu Srbima stradalim u ratu u Podrinju i da li će biti prisutan na komemoraciji u Zalazju, kod Srebrenice, na odavanju počasti srpskim civilima i vojnicima ubijenim 12. jula 1992. godine u ovom i okolnim srebreničkim selima i na osnovu čega Incko pravi razliku između srpskih i bošnjačkih žrtava što se da zaključiti iz njegovog neprisustva na komemoracijama srpskim žrtvama. 

Iz OHR-a kažu da sve nevine civilne žrtve i njihove porodice zaslužuju pravdu i poštovanje, bez obzira na njihovu vjersku ili nacionalnu pripadnost, tvrdeći da ne prave nikakvu razliku između nevinih žrtava Bošnjaka, Hrvata ili Srba, ili njihovih porodica. 

"Štaviše, predstavnik OHR-a je prisustvovao vjerskom dijelu komemoracije u Bratuncu, a prisustvovaće i komemoraciji u Zalazju", dodaje se u odgovoru iz OHR-a. 
 

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.