Migrantska kriza

Košarac: Gubitničke stranke uporno mijenjaju teze

  • 05.08.2018. 11:17

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac ocijenio je da saopštenje "grupe gubitničkih stranaka okupljenih oko Vukote Govedarice i Mladena Ivanića, u kome tvrde da 'vlast u Republici Srpskoj preuveličava problem migranata', predstavlja bezobraznu zamjenu teza onih koji su, vršeći vlast na nivou BiH, najodgovorniji za problem migranata jer nisu učinili ništa da spriječe njihov ulazak u zemlju i eskalaciju migrantske krize".

Koašarac je naglasio da su "predstavnici vlasti u Sarajevu, posebno pojedinci iz Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara, učinili sve da na hiljade migranata uđe u zemlju, te da su sarađujući sa međunarodnim organizacijama i odbijajući da striktno primjene odredbe važećih zakona o strancima i azilu, ti ljudi, predvođeni ministrom Draganom Mektićem, proizveli migrantsku krizu". 

"Sada, kada je kriza eskalirala i kada više ne mogu da je kontrolišu, krivicu i odgovornost bezobrazno pokušavaju da prebace vlastima Republike Srpske, koje su jedine ozbiljno reagovale, štiteći naše građane i ne dozvoljavajući duže zadržavanje migranata na svojoj teritoriji", naglasio je Košarac. 

On je dodao da se "'Savez za poraze' plaši smjene neodgovornog i nesposobnog ministra Dragana Mektića, za koju postoji dovoljno ruku u i Predstavničkom domu i u Domu naroda parlamenta BiH".

"Ta tačka treba da se nađe na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma početkom septembra i biće zanimljivo vidjeti hoće li se iko, osim SDA i stranaka iz 'Saveza za poraze', usuditi da brani nesposobnog ministra Mektića, koji jeste najodgovorniji za migrantsku krizu", ocijenio je Košarac. 

On je odbacio bilo kakve pokušaje dovođenja u vezu MUP-a Republike Srpske sa kriminalnim grupama koje se bave prebacivanjem migranata kroz teritoriju BiH. 

"Ovima iz 'Saveza za poraze' očigledno je krivo što Republika Srpska i njene institucije ne pruže migrantima toplu dobrodošlicu i ne smjeste ih u najuže centre naših gradova i opština. Od Vukote Govedarice, Mirka Šarovića i Mektića, koji su očigledno autori jučerašnjeg sramnog saopštenja i kojima je zadatak da narušavaju političku i ekonomsku stabilnost Republike Srpske, ništa nas više ne može iznenaditi", zaključio je Košarac.