Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a

Košarac: Definisati lokaciju za spomenik žrtvama NATO agresije

  • 09.09.2019. 13:27

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac najavio je danas da će na radno-konsultativnom sastanku sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Nenadom Vukovićem definisati lokaciju u tom gradu na kojoj bi bio postavljen spomenik žrtvama NATO agresije na Republiku Srpsku.

"Vjerujem da ćemo u saradnji sa nadležnim institucijama Republike Srpske podići spomenik i imati priliku da se poklonimo žrtvama NATO agresije, ne odustajući od toga da ostanemo vojno neutralni. Naša primarna borba jesu naši politički interesi i sloboda našeg naroda na ovim prostorima", rekao je Košarac novinarima u Istočnom Sarajevu nakon polaganja cvijeća na mjesnom groblju Grlica gdje su sahranjene prve žrtve NATO bombardovanja u tadašnjem Srpskom Sarajevu.

On je napomenuo da je srpski narod prva žrtva agresije NATO-a i da je ta alijansa, bez odluke UN, bombardovala Republiku Srpsku i Srbiju.

"To dovoljno govori da zlo ne treba da zaboravimo i da su tri tone osiromašenog uranijuma ostavile trajne posljedice na stanovnike Republike Srpske. Zbog toga, svima koji zagovaraju neku vrstu NATO integracija treba reći da od naše vojne neutralnosti nećemo odustati iz tih razloga", istakao je Košarac.

On je napomenuo da razumije snagu NATO alijanse, ali da Srbi neće zaboraviti agresiju na Republiku Srpsku i žrtve koje su uslijedile nakon te agresije.

"Prvo borbeno djelovanje NATO saveza bilo je na Republiku Srpsku. Zato treba da prestanu da nas nagovaraju na nešto što je nama proizvelo bol i trajne posljedice na sva dešavanja koja su bila u domenu naše odbrane, naših interesa, slobode i vjekovnih ognjišta", poručio je Košarac.

On je zahvalio novinarima i urednicama Novisnke agencije Republike Srpska - SRNA koji su prošle godine pokrenuli ovu temu i objavili seriju tekstova o posljedicama NATO agresije na Republiku Srpsku, kao i Vladi Republike Srpske i Odboru Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova na prihvatanju njegovog prijedloga da se 9. septembar obilježava kao Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja.

U Istočnoj Ilidži i Istočnom Novom Sarajevu danas se obilježava Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Republici Srpskoj tokom kojeg je ubijeno 46 vojnika i više od 50 civila.

Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Republici Srpskoj je 27. u kalendaru obilježavanja najvažnijih datuma iz istorije srpskog naroda sa ovih prostora.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.