Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a

Košarac: Bez daljeg odlaganja konstituisati Komisiju za pripremu izbora Savjeta ministara

  • 16.11.2019. 11:25

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac zatražio je da se bez daljeg odlaganja konstituiše Komisija za pripremu izbora Savjeta ministara, čiji su članovi imenovani na konstitutivnoj sjednici ovog doma još 6. decembra prošle godine.

– Pitam sve one koji SNSD optužuju za bilo kakve blokade zašto još nije konstituisana Komisija za pripremu izbora Savjeta ministara, koja se, u skladu sa poslovnikom, prva konstituiše i čeka odluku Predsjedništva BiH o imenovanju predsjedavajućeg Savjeta ministara. Članovi te komisije su imenovani prije skoro godinu dana u Predstavničkom domu i ne postoje nikakve prepreke da se ona konstituiše, odnosno da se izabere njeno rukovodstvo – poručio je Košarac.

On je ponovo pozvao poslanike SDS i PDP u Predstavničkom domu da povuku inicijativu za izmjenu poslovnika tog doma, te izrazio ogorčenje najavama predsjednika SDS Mirka Šarovića da bi poslanici SDS i PDP mogli nastaviti sa aktivnostima na provođenju te inicijative, uprkos zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske kojima su pozvani da u tome ne učestvuju.

– Takve izjave svjedoče o namjeri Šarovića i svih koji su podržali tu inicijativu da nanesu ogromnu štetu ustavnoj poziciji i interesima Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH. Jesu li Šarović i Borenović uopšte svjesni šta predlažu i kakvu bi to štetu nanijelo Republici Srpskoj, ako se izglasa? Prema tim izmjenama poslovnika, teoretski je moguće da SDA, koja ima samo jedno od 18 mjesta u stalnim komisijama za poslanike iz Republike Srpske, predloži Adila Osmanovića u svih šest stalnih komisija Predstavničkog doma – upozorio je Košarac.

On je dodao da je posebno ogorčen Šarovićevom najavom da obavi konsultacije sa strankama sa sjedištem u Sarajevu koje su podržale inicijativu SDS i PDP za izmjene poslovnika.

– Šaroviću očito ne pada na pamet da poštuje zaključke Narodne skupštine Republike Srpske, niti da obavi konsultacije sa predstavnicima institucija i političkim partijama iz Republike Srpske. To je pogrešno, neprihvatljivo i predstavlja čin izdaje interesa Republike Srpske i srpskog naroda – naglasio je Košarac.

On je podvukao da su Klub SNSD i Srpski klub, šaljući svoje prijedloge članova stalnih komisija u Predstavničkom domu, osujetili opasne namjere SDS i PDP da ugroze ustavnu poziciju Srba i Republike Srpske u zajedničkim institucijama i uzurpiraju pozicije za koje im srpski narod na izborima nije dao povjerenje.

– Šarovićeve izjave pokazuju da smo donijeli ispravnu odluku. Zajedno sa koalicionim partnerima, SNSD ima kapacitet da spriječi donošenje bilo kakvih odluka koje bi bile štetne po Republiku Srpsku. To smo učinili sada i to ćemo činiti i u svakoj drugoj sličnoj situaciji – zaključio je Košarac.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина