Milorad Dodik

"Koridor života" borba za slobodu bez oklijevanja

  • 23.06.2019. 13:02

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, istakao je danas prilikom obilježavanja 27 godina od probijanja "Koridora života" da se na Dugoj Njivi obilježava godišnjica datuma kada je srpski narod odlučio da se izbori za slobodu bez oklijevanja.

- Ovo je bila srpska zemlja, a na njoj smo se izborili za koridor, ali i za teritorijalno ujedinjenje Banjaluke i Bijeljine. Niko nije imao pravo da nas spriječi da se spojimo sa maticom Srbijom, ni tada ni danas - poručio je Dodik.

Vojna operacija "Koridor 92" trajala je od 14. do 28. juna na području Posavine i omogućila je spajanje zapadnih dijelova Srpske i RSK sa ostalim djelovima Srpske i Srbijom.

Ovom akcijom, čiji je direktan povod smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika, okončana je 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Srpske i RSK.

U akciji "Koridor 92", koja je označena kao sudbonosna, poginulo je 413 srpskih boraca - 273 borca Vojske Republike Srpske, 70 boraca Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske i 70 boraca Vojske Republike Srpske Krajine, dok je ranjeno 1.505 boraca.

Тагови: