Sve je spremno za svečnu sjednicu

Konstitutivna sjednica NSRS 19. novembar

  • 14.11.2018. 19:21

Sve je spremno za svečanu sjednicu desetog saziva Narodne skupštine Republike Srpske. Sjednicom će predsjedvati najstariji poslanik a u ovom sazivu to je DNS-ov Dane Malešević, i tri najmlađa poslanika iz stranaka sa najviše glasova. Pa će tako rame uz rame sa Maleševićem na mjestu predsjedavajućih biti, SNSD-ov Denis Šulić, DNS-ov Aleksandar Glavaš i SDS-ov Davor Šešić. 

Dogovorili su predstavnici parlamentarnih stranaka i ko će gdje da sjedi. Nije danas precizirano ni koliko će parlament ovaj put da broji potpredsjenika. 

"Što se tiče potpredsjednika vi znate da po poslovniku može da bude do 4 potpredsjenika NSRS dirigovano je da jedan bude iz reda hrvatskog naroda, jedan bošnjačkog i jedan da bude iz najveće opozicione stranke, nije se preciziralo koliki će broj biti, naknadno će biti utvrđeno", kaže Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Naknadno će biti utvrđeno ko će biti delegati iz Srpske u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i Vijeću naroda Srpske. Narodna skupština Srpske definisaće rok u kojem će prijedlozi biti dostavljeni.

"Na ovoj sjednici zaključkom samo se pokreće inicijativa a do 28.11.treba doći do prijedloga", kaže Čubrilović.

Na konstitutivnoj sjednici biće potvrđeni poslanički mandati, izabrano rukovodstvo Narodne skupštine, ali i predsjednici i članovi skupštinskih komisija i odbora. 

Zakletve na prvoj sjednici položiće novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i novoizabrani predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović. Parlament Srpske ima 83 poslanika, većinu bi ovaj put trebalo da čini između 50 i 60 poslanika, kako je to rekao prvi čovjek parlameta Nedjeljko Čubrilović.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)