Banjaluka

Cvijanović nakon sastanka: Republika Srpska ide krupnim koracima naprijed

10:38, 18.03.2019.
Thumbnail
Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović održala je sastanak sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, predsjednikom i potpredsjednicima Vlade Srpske Radovanom Viškovićem, Antonom Kasipovićem i Srebrenkom Golić, te predsjednicima parlamentarnih stranaka koje čine većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Tema sastanka bila je prvih 100 dana Vlade Radovana Viškovića, a u Palati predsjednika su prisutni lideri DNS-a, DEMOS-a, Socijalističke partije i Ujedinjene Srpske.

Na sastanku je razgovarano o radu Vlade, aktuelnoj političko-ekonomskoj situaciji i formiranju vlasti na nivou BiH. Predsjednik RS Željka Cvijanović rekla je nakon sastanka da je razgovarano o bitnim pitanjima za RS, o mnogim projektima koji su važni za Srpsku. 

"Važno je da se okupimo i zadovoljna sam zajedničkim radom. Idemo u susret 100 dana Vlade. Do sada smo imali povećanje plata zaposlenih u obrazovanju i kulturi sa visokom stručnom spremom i zaposlenih u MUP-u Srpske sa srednjom stručnom spremom, kao i povećanje penzija",  rekla je Željka Cvijanović.

Thumbnail
Izvor: Srna

Ona je naglasila da nema zastoja u realizaciji infrastrukturnih projekata, te da je ponovo u fokusu izgradnja energetskih objekata, a da se Srpska vraća i izgradnji gasovoda. 

"To će stvoriti uslove za nastavak razvoja Srpske da bismo što prije dostigli privredni rast od 4,5, pet ili šest odsto, čime bi bio poboljšan životni standard", istakla je Cvijanovićeva. 

"Ostaje velika obaveza da se radi na jačanju privrede. Neophodan je veći broj radnih mjesta u realnom sektoru i potrebno je smanjivati administraciju. Plate se moraju i dalje povećavati. Zadovoljna sam što smo za vrijeme prethodne vlade uspjeli povećati plate svim zaposlenima. Sada pravimo pretpostavke da radimo na povećanju plata u realnom sektoru", kaže Cvijanovićeva. 

Ona je dodala da je na sastanku zaključeno da što prije treba formirati vlast na nivou BiH kako bi projekti i aranžmani bili realizovani, da građani ne bi trpjeli štetu. 

Nova Vlada, uz ostale institucije, ostaje opredijeljenja da se radi na demografskom jačanju RS.

"Uz Vladu će se to raditi i kroz projekat koji sam pokrenula kao predsjednik RS", kaže Cvijanović.

"Važna katergorija je i rad na povećanju plata, uz dogovor sa koalicionim partnerima radiće se i na tom pitanju", kaže predsjednik RS.

Predsjednik RS rekla je, u obraćanju nakon sastanka, da Republika Srpska ide krupnim koracima naprijed i da je fokus vlasti na jačanju privrede i povećanju broja zaposlenih. 

"Opredijeljenost najviših funkcionera  Srpske i vladajuće koalicije da institucionalna i politička stabilnost ostane prioritet", kaže Cvijanovićeva.

"Ništa od važnih zakona koji smo predvidjeli, ništa nije ostalo neučinjeno", kaže Cvijanović.

"Opredjeljeni smo za saradnju sa svima, na nivou BiH rad na formiranju Savjeta ministara BiH", kaže predsjednik Srpske.

"Realizovano ono što smo predvidjeli, na prvom mjestu politička stabilnost RS koja je najvažnija i bez koje nema ništa drugo", navela jer predsjednik RS.

Navela je da nije bilo razgovora o nikakvim kadrovskim rješenjima.

"Njima ćemo se baviti na nekim drugim sastancima",kaže Cvijanović.

Pogledajte snimak konferencije za novinare održane nakon sastanka!