Uživo na ATV-u u 12 časova

Konferencija za medije UKC-a: Novi sojevi korona virusa u Srpskoj

  • 26.03.2021. 10:07

Konferenciju za medije Univerzitetskog kliničkog centra o izolovanim novim britanskim i južnoafričkim sojevima novog korona virusa u Srspkoj možete pratiti uživo na programu ATV-a u 12 časova.

U Zavodu za kliničku mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske izolovani su britanski i južnoafrički sojevi novog korona virusa. Naime, testiranje se vršilo na 93 pozitivna uzorka testovima koji su namijenjeni za identifikaciju britanskog i južnoafričkog soja, saopšteno je iz Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske.

Konferenciju možete pratiti putem OVOG LINKA.

"S obzirom na činjenicu da je krajem februara primijećen izuzetan porast pozitivnih rezultata od ukupnog broja obrađenih testova, te povećanje broja hospitalizacija, kao i ponovno obolijevanje osoba koje su već prebolovale Covid 19, u našoj ustanovi odlučeno je da se sprovede ova vrsta ispitivanja kako bi se pratila dinamika cirkulisanja mutantne forme", dodaju u saopštenju.

Naveli su da je iz prvog seta uzoraka, koji je obuhvatio period prve polovine marta odabrano 93 uzoraka, koja su pokazala da je mutantna forma N501Y bila prisutna u 66,66% uzoraka, odnosno dvije trećine testiranih.

Pojasnili su da je jedan uzorak istovremeno bio pozitivan na obje forme virusa.

"Mutacija N501Y prisutna je kod britanskog soja B.1.1.7 i kod južnoafričkog soja 501W2. Razlikovanje ova dva soja moguće je izvršiti sekvenciranjem. U regionu trenutno od ova dva soja, dominira britanski soj B.1.1.7. Planirano je izvođenje sljedeće analize za uzorke prikupljene od 15. marta do 31. marta da bismo pratili dinamiku cirkulacije ovog soja", zaključili su u saopštenju UKC Srpske.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић